Публикация

Хапване, пийване, заседяване и… хемороиди

Хапване, пийване, заседяване и… хемороиди

Празници, имени дни и обилни трапези ни очакват и в този месец на годината.

Кулинарните изкушения са много, не успяваме да устоим и преяждаме с месо, мазни сирена, тестени изделия, предястия с майонеза, кисело, люто, ядки, сладкиши. В добавка вдигаме и доста наздравици. Всичко това поставя на голямо изпитание храносмилателната система. Започват киселини, газове, появява се тежест, подуване на стомаха, както и гадене, повръщане и какво ли още не.

 

Чести са и запекът, и разстройството. Като прибавим и заседналия начин на живот в последните месеци, свързан със противоепидемичните мерки и необходимостта мнозина да работят дистанционно или да помагат на децата с уроците вкъщи, хемороидите са в „кърпа вързани“. Ако пък вече сте се сдобили с тази „екстра“, има риск състоянието ви съвсем да се обостри.

 

Хемороидите са подути кръвоносни съдове около ануса и най-ниската част на ректума (правото черво)

 

В най-голям риск от възникване на хемороидална болест са именно тези, които водят заседнал начин на живот, имат проблем с килограмите, прекаляват с алкохола. Предразположени са също:

  • хората с наследствена обремененост;
  • упражняващите седящи професии (работещите на бюро, шофьорите);
  • бременните;
  • страдащите от хроничен запек;
  • работещите тежък физически труд;
  • тези с лоши хранителни навици (консумиращи сухи, люти, консервирани храни).

 „Хемороидите са често срещан проблем. Счита се, че около 50% от хората под 50 години и 70% над тази възраст поне веднъж в живота си са имали оплаквания, свързани с хемороиди. Тяхното възпаление се дължи на начина на живот, хранителния режим, приема на медикаменти, двигателния режим, проблеми с дефикацията (запек)“, пояснява д-р Николай Цонев, началник на Отделението по гастроентерология във Втора МБАЛ-София.

Често най-ранните признаци за наличие на хемороидална болест са кървене от ануса и малки възелчета, които могат да се усетят. Но има и други сигнали, които трябва да бъдат взети под внимание:

  • сърбеж и дискомфорт в областта на ануса;
  • неприятно усещане при изхождане;
  • чувство за тежест.

Важно е да се знае, че редица заболявания на храносмилателната система, включително и злокачествени, протичат със сходни прояви. Кървенето по време на дефекация не е нормално. След появата на такъв симптом задължително трябва да се потърси консултация със специалист. Освен на хемороидална болест, те могат да бъдат алармиращи признаци на по-тежки заболявания, изискващи спешна лекарска намеса (криптит, фисура, дори тумор).

 

Към какъв лекар да се обърнем

 

Въпреки че заболяването е доста често срещано, много хора го неглижират и си поставят сами диагнозата. За съжаление се срещат и такива, за които това е козметичен проблем. Други, поради страх и срам, прибягват до самолечение.  Важно е да се знае, че ако не се вземат адекватни мерки, състоянието обикновено прогресира. В напредналите случаи кървенето става хронично (може да се развие анемия), а болката при седене и дефекация - изключително силна. Операцията тогава често е неизбежна.

 

Не чакайте състоянието да премине от само себе си (това се случва много рядко). Потърсете незабавно консултация с проктолог – у нас такава допълнителна специализация са преминали гастроентеролозите и хирурзите. Само специалист може да направи адекватна оценка на състоянието и да назначи нужната терапия.

 

Прегледът не е страшен

 

„При хемороиди лекарят първо провежда подробен разговор с пациента, за да чуе оплакванията му. Прави се ехография, а по преценка може да се пристъпи след това към високоспециализирано изследване“, изтъкна д-р Гергана Янкова, специалист по гастроентерология в Комплексен онкологичен център – Шумен.

Ректален преглед се назначава при съмнения за полипи, тумори и др. Обикновено при него се налага използването на подходяща упойка, за да се избегне болката.

Всички манипулации се обясняват подробно на болния, така че той да се чувства спокоен и да няма притеснения относно по-нататъшната диагностика и лечение. Колкото по-рано започне правилната терапия, толкова по-бързо ще получите облекчение на неприятните симптоми и ще се върнете към нормален начин на живот. Ще се предпазите и от сериозни усложнения.

 

Как да си помогнем, докато чакаме срещата с лекаря

 

При леко изразени оплаквания обикновено е достатъчно:

  • да се промени хранителният режим - менюто трябва да е богато на много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. От тях изпражненията увеличават обема си и остават меки, което предотвратява напъването при изхождане – една от причините за хемороиди.
  • да се увеличи приемът на течности;
  • да се регулира дефекацията;
  • да се повиши физическата активност;
  • да се спазва отлична хигиена.

Прекомерни усилия, водещи до повишаване на налягането в хемороидалните възли (вдигането на тежести), трябва да се избягват. Полезни за хората с хемороиди са разходките, йогата, плуването.

 

Помощ с натурални мехлеми

 

При лека болка и сърбеж може да се приложи локално лечение. Един от добрите продукти на нашия пазар е Репахерб (Repaherb). Съдържа екстракти от натурални билки (хамемелис, невен и лайка), предназначен е за лечение на симптоми на хемороиди и техните усложнения. Предлага се в две форми - ректална маз и супозитории. Препаратът покрива и предпазва епидермиса. Осигурява ефективна грижа за възпалената и сърбяща кожа и така допринася за нейното възстановяване. Намалява изсушаването и подпомага заздравяването на раните, като същевременно понижава риска от образуване на фисури и нараняване при дефекация.

 

Репахерб съдържа сукралфат – вещество, което бързо повлиява болката, осигурява и защитен слой върху възпалената и разранена повърхност на лигавицата и подпомага нейното възстановяване.

 

При използване един до два пъти дневно на свещичките при вътрешни хемороиди и на ректалната маз при външни може да се очаква пълно облекчаване на симптомите за период до две седмици.

 

Хапвайте и пийвайте по празниците (а и не само тогава) с мярка. И се движете – така ще съхраните здравето си и ще се чувствате добре в кожата си!

 

Коментари