Публикация

Активни натурални вещества при метаболитен синдром и преддиабет

Активни натурални вещества при метаболитен синдром и преддиабет

Преддиабетът - най-важният рисков фактор за развитие на захарен диабет тип 2, е обратимо състояние - метаболизмът може да се нормализира чрез подходящи промени в начина на живот, допълнени с ефективни препарати, които влияят положително на метаболизма. Съставките им са насочени да контролират холестерола и гликемията, да повлияят на наднорменото тегло. 

 

Около 30 млн. души в Европа са засегнати от преддиабетно състояние. Лекарството метформин се предписва на около 3,7% от пациентите с повишен риск от диабет в тази група: диагностицирани преди с гестационен диабет, с наднормено тегло или затлъстяване, или пък с тежка и прогресираща хипергликемия. (Източник: American Diabetes Association European Society of Cardiology and European Society for the Study of Diabetes 2013) За останалите се предписва диета, физическа активност и микронутриенти, които подобряват обмяната на въглехидратите в организма.

 

Натурални субстанции, които повлияват кръвната захар и теглото

 

Терапията на всички пациенти с преддиабет може да бъде подпомогната от натурални вещества и добавки. Екодиаб е нов препарат на нашия пазар, който комбинира екстракт от гроздови семки, хром и магнезий. Съчетаването им дава възможност за повлияване както на кръвната захар, така и на липидемията, да подпомогне свалянето на излишните килограми и така повишава ефективността от промените в начина на живот.  

 

Екстрактът от гроздови семки в препарата е получен от сорта Vitis Vinifera, който според Европейските регулаторни органи отговаря на изискванията за ефективност и сигурност, когато се влага в хранителни добавки. Преклинични изследвания при гризачи и при хора показват, че оптимални дози абсцисиева киселина, съдържаща се в екстракта, подобряват глюкозния толеранс и липидемията. 

 

 

Екстрактът от гроздови семки влияе, като намалява: 

 

  • площта под кривата на гликемия след въглехидратно натоварване;
  • нивата на инсулина след орално натоварване с глюкоза;
  • гликирания хемоглобин след 4-месечна диета с високо съдържание на глюкоза
    нивата на холестерол и триглицериди след 4-месечна диета с високо съдържание на глюкоза;
  • напълняването след 4-месечна диета с високо съдържание на глюкоза.


Абсцисиевата киселина (АБК), която е растителен хормон, влияе щадящо върху освобождаването на инсулина, а този ефект е особено важен за хора с преддиабет. Намалява натоварването на островните клетки в панкреаса. Точно тяхното изтощаване води до инсулинова недостатъчност, затова АБК играе роля за нейната профилактика.

 

Абсцисиевата киселина подобряване усвояването на глюкозата от кръвта в 

 

Способността на АБК да възстановява нормалното ниво на глюкоза в кръвта чрез оптимизиране секрецията на инсулин може да окаже благоприятно въздействие и върху липидния метаболизъм. 

 

Хиперинсулинемия и липидемия - защо са свързани

 

Известно е, че при пациентите с предиабет или захарен диабет тип 2 патологичното състояние на хиперинсулинемия води до свръхактивност на процеси, които не са свързани пряко с глюкозния обмен - свръхсекреция на VLDL 1 (липопротеин с много ниска плътност), лошо изчистване на триглицеридите от черния дроб и омазняването му.

 

Растителен екстракт, богат на АБК, е успял да понижи гликемията и инсулинемията при хора по време на тест с орално натоварване с глюкоза. Здрави доброволци били подложени на два такива теста. Едната група приела само глюкоза, а другата в добавка получила и по 0,85 мг абсцисиева киселина на 1 кг телесно тегло. Нивата на кръвната захар и на инсулина били измерени 15 мин. преди теста, а след това на 30, 60 и 120 минути след приема на глюкоза. Така е установен положителният ефект.

 

Екодиаб е формула, която обединява в една таблетка необходимата дневна доза абсцисиева киселина (500 mg екстракт Vitis Vinifera), в комбинация с хром и магнезий. В една таблетка има:

 

  • 500 mg Vitis Vinifera extract, в който има около 50 mcg абсцисиева киселина;
  • 93,25 mg Магнезиев оксид;
  • 0,32 mg Хром пиколинат.


Метаболитният синдром и преддиабетът са тясно свързани

 

Синдромът е съвкупност от няколко рискови фактори, които значително повишават риска не само от захарен диабет, но и от сърдечно-съдови заболявания. Това прави наложително активното противодействие на инсулиновата резистентност и всички, произтичащи от нея последствия. На този етап нещата са все още обратими. 

 

При много хора преддиабетът е съпроводен от дисбаланс между добрия (HDL) и лошия холестерол (LDL) , което допринася за отключването на метаболитния синдром. Налице са още:

 

  • коремно затлъстяване (обиколка на талията  при мъжете над 100 см, и над 88 см при жените);
  • високи триглицериди;
  • повишено артериално налягане (стойности над 130/85 mmHg).

Лечение на предиабет

 

Екодиаб е подходящ за пациенти, които имат един или повече от посочените рискови фактори:

 

  • Кръвна захар на гладно над 100 mg/ dL;
  • Гликиран хемоглобин (HbA 1 c) между 5,6 and 6,4 ммола;
  • Нива на HDL C до 35 mg dL, на LDL C > 100 mg dL или триглицериди > 150 mg dL;
  • Наднормено тегло или затлъстяване;
  • Артериално налягане над 130/ 85 mmHg или пациенти, които са на антихипертензивна терапия;
  • Наличие на кардиоваскуларни проблеми;
  • Диагностициран по-рано гестационен диабет или фамилна обремененост със ЗДТ2.

 

 

виж повече

 

 

Коментари

Искам да попитам дали мога да ползвам ECODIAB  ,въпреки че съм на 50г?