Публикация

Натурални вещества за нормализиране на висока кръвна захар

Натурални вещества за нормализиране на висока кръвна захар

Диабетът не е заболяване, което се появява внезапно. Процесите в организма се развиват подмолно и без симптоми в продължение на години. Вече е ясно кои са рисковите фактори, затова е добре да ги следим и коригираме при необходимост.

 

Рискът да се развие захарна болест е по-голям при диагностициран предиабет - нива на кръвната глюкоза на гладно са 6,1-6,9 ммол/л. През 2019 г. приблизително 463 милиона души са с диагноза диабет, като близо 90% са с тип 2. Една от причините за настъпване на инсулинова резистентност и диабет тип 2 е силната оксидация на клетките, които увреждат рецепторите им към инсулина.

 

Поставянето на диагноза предиабет често е повод за сериозни притеснения, но тя далеч не означава, че диабетът е сигурен. Преминаването от предиабетно състояние към диабет тип 2 става при около 50% от хората и то ако не се вземат навременни мерки. Здравословното хранене, движението и поддържането на здравословен начин на живот могат да спомогнат за връщането към нормални нива на кръвна захар. Преддиабетното състояние се открива по-често при възрастни, но все по-често и при млади хора, дори деца.

 

Предиабетното състояние има симптоми, които помагат да се разбере за опасността, преди да се е превърнало в хронично. Освен завишените нива на кръвната захар, признаци са:

 

  • наднорменото тегло, каот особено характерно е напълняването около корема;
  • чести позиви за уриниране;
  • повишени стойности на триглицериди (може да има и омазнен черен дроб);
  • специфична пигментация около врата и др.

Процесът напредва бавно, до клиничната изява на диабета минават 5 до 7 години – време, достатъчно да се повлияе положително на здравето. Препоръчително е да се следи теглото, да се спортува, да се консумират повече храни с витамин D, а също и да се приемат хранителни добавки.

 

Вещества в гроздовите семки действат като антиоксидант в организма

 

Екстрактът от гроздови семки са природно вещество, доказало своя ефект за нормализиране на кръвната захар и метаболизма в клинични наблюдения. Биологичната активност на тези фитохимикали в човешкия организъм е свързана най-вече с тяхната функция на антиоксиданти:

 

  • Предпазват клетките от свръхокисляване и действат защитаващо на тъканите и органите.
  • Предпазват и най-малките разклонения на съдовете – капилярите, от които се хранят всички клетки на тялото.
  • Протектират от плаки и тромби, укрепват съединителната тъкан, в това число стави, сухожилия и кости.
  • Действат противовъзпалително.
  • Защитават ДНК в ядрото на клетките, като предотвратяват мутации и тумори.
  • Пазят от разрушаване нервната и мозъчната тъкан.
  • Укрепват имунитета, намаляват стареенето на всички клетки.
  • Ресвератролът съдържащ се ципата и семената на гроздето е мощен невропротектор.

Хром - микроелемент, който влияе на кръвната захар

Нивата на кръвната захар и инсулиновият дефицит при хора с предиабет се подобряват от хрома, есенциален микроелемент, който обаче не се синтезира от тялото, затова се набавя отвън – с храната или с хранителни добавки.

Една от най-важните ползи на хрома е, че участва във въглехидратния метаболизъм чрез производството на т. нар. глюкозно-толерантен фактор, известен още като GTF. Като един от компонентите, участващи в глюкозно-толерантния фактор, хромът има определяща роля за баланса на кръвната захар. GTF влияе силно върху чувствителността към инсулин – хормонът, който регулира нивата на глюкоза в кръвта.

Когато, поради нарушения в GTF или по други причини, организмът не реагира правилно на инсулина, нивата на кръвна захар се покачват, което лесно може да доведе до увреждане на кръвоносните съдове и нервите. В резултат рискът от отслабване на зрението, високо кръвно налягане, развитие на сърдечни и чернодробни заболявания се увеличава.

 

Магнезий за повишаване на метаболизма

 

За да се подобри  усвояването на хрома, организмът се нуждае от магнезий, който повишава и метаболизма на въглехидратите.

Има няколко проучвания, които ясно показват, че приемът на достатъчни количества магнезий с храната понижава два пъти риска от диабет тип 2 през следващите 20 г. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4549665/)

Ефектът от приема на магнезий се обяснява с това, че веществото влиза в състава на редица ферменти, които играят роля за преработката и усвояването на глюкозата от организма. Пълнозърнестите храни са богати на магнезий, но при хора с висока кръвна захар, хиперинсулинемия и метаболитен синдром са нужни по-големи дози, затова е добре да се приемат и добавки. Повишаването на магнезия в дневния рацион (с храна или добавки) може да повиши чувствителността на организма към инсулина, а по този начин пада и  риска от диабет.

 

Нова формула на пазара комбинира три ценни съставки

 

Хранителна добавка, подходяща за пациенти в предиабетно състояние, е Екодиаб (Ecodiab). Продуктът е разработен специално за хора с повишен риск от диабет, при които вече има някакви отклонения в стойностите и търсят решение на проблема. Представлява комбинация от стандартизиран екстракт от гроздови семки, магнезий и хром, което спестява приема на различни таблетки. С помощта на природни вещества, минерали и микроелементи, които са доказано ефективни, Екодиаб (Ecodiab) активира метаболизма и обмяната на кръвната захар. 

Препоръчителна дневна доза е по една таблетка дневно, сутрин на гладно с чаша вода.

 

 

виж повече

 

 

 

Коментари

Здравейте!В съвремието ,където метаболитния синдром е бич,смятам ,че трябва сами да си помогнем,обръщайки се към природните средства и методи.В продукта Екодиаб виждам една чудесна алтернатива.