Публикация

Нов терапевтичен подход спаси пациентка с тежък COVID-19

Нов терапевтичен подход спаси пациентка с тежък COVID-19

В Отделението за дихателна реанимация на пациенти с COVID-19 в „Медлайн Централ Хоспитал“ спасиха пациентка в изключително тежко състояние заради COVID-19, след като приложиха нов терапевтичен подход. Лечението бе проведено от екипа в отделението под ръководството на началника д-р Стефан Василев и консултанта д-р Чавдар Ботев, водещ хематолог с 30-годишен опит в терапията на тромботични микроангиопатии.

 

На практика това беше нашият последен опит да спасим 55-годишната жена, на която COVID-19 беше причинил животозастрашаваща тромбоза на съдовете, довело до интубирането, каза д-р Ботев. Той припомни, че всички терапии, без приложението на ремдесивир, в цял свят, а не само у нас, са експериментални, затова всяка се одобрява от комисията по лекарска етика в болницата.

 

„Д-р Василев ме покани, защото пациентката е развила тромботична микроангиопатия. Спадът на тромбоцитите беше 50% за ден, лактат дехидрогеназата се беше покачила, което беше довело до запушване на кръвоносните съдове във важни органи – сърце, бъбреци, мозък. Най-напред поставихме висока доза медикамент за лизиране (б.а.-разрушаване) на тромбоцитите. След това сложихме сърфактант, а на края направихме плазмафереза“, разказа хематологът.

 

В резултат на последователното прилагане на трите най-съвременни и най-обещаващи метода на лечение за 5 дни съставът на кръвта се нормализира, а състоянието на болната започва да се подобрява. Д-р Ботев увери, че с терапията на пациенти с коронавирус с плазмафереза на тромботична микроангиопатия не се получава увреждане на мозъка, което се констатира при 53% от тежко преболедувалите и интубирани.

 

И трите метода, ползвани в Отделението за дихателна реанимация на пациенти с COVID-19 в „Медлайн Централ Хоспитал“ и дали отличен резултат за 55-годишната, са в процес на клинично проучване, но до момента се очертават като суперперспективни. Според д-р Ботев приложени правилно, в посочената последователност, гарантират фантастични резултати.

Тази технология може да спаси 90% от интубираните заразени с коронавирус, а също и да ги запази от последици за мозъка.

В момента 95% от болните на апаратна вентилация загиват", посочи за сравнение водещият специалист.

 

Той заяви, че освен това има и медицинска апаратура, която показва, че кръвта на заразения се сгъстява и той е застрашен от тромбоза 3 дни, преди да бъде интубиран. Ако тогава се започне лечението, на пациента ще бъдат спестени доста страдания, прогнозата за изход е по-добра, ще се съкрати и вътреболничният престой.

Затова той предлага Отделението за дихателна реанимация на пациенти с COVID-19 в „Медлайн Централ Хоспитал“ да се превърне в Център за лечение на тежко болни с COVID-19.

Екипът е подготвен отлично, а болницата разполага с необходимата медицинско оборудване за диагностика и лечение,

аргументира се д-р Ботев.

 

Нашата мисия е да помагаме в максимална степен на болните и сме отворени за всички идеи, с които можем да постигнем тази цел, заяви управителката д-р Надежда Крумова.

По отношение на ваксината той коментира, че хората, които не се имунизират, са изложени на риск, защото автоимунното заболяване е не само непознато за медицината, но и протича коварно.

 

 

Коментари

Доста закъснял ентусиазъм от лечение което  е  известно ,но несе прилага поради некомпетентност на  онези които се грижат за тежко болните и не на последно място поради НЕДОБРОСЪВЕСТНОСТ И НЕПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ в изпълнение на служебните си задължения. Основен проблем  у нас  е порочната здравна система,която не е предназначена за лекуване на гражданите ,а за печалба  и на бюрокрацията.Чак сега се сетихте и за многопрофилните болници ,които съществуваха преди 40-50 години. Липсата на  компетентност на всички нива,липсата на морал/който се скапа поради стремежът към печалба/ поведе хиляди лекари в обратна посока на това да помагаме на хората.

Няма такава държава като България в Европата ,ей! В нея всичко е уникално, а 95% от интубираните в интензивните отделения с Ковид-19 умират! Данните от статистикат показват тотален разпад на здравната система, липса на управленски потенциал и шуро-баджанащина на всички нива по веригата! За съжаление положението в България е като през далечната 1392 година - точно преди страната да падне под турско робство! Сега обаче има опасност тази държава напълно да изчезне от картата на Европа с уникалното управление и ентелегентност на политическата си класа! 

Анонимен
18 дек 2020 15:43

Благодарение на насоките за лечение на Ковид от д-р Ботев съм жив. Три дни бях на перфузор с хепарин. 

Крайно време е тези които знаят и могат да лекуват да бъдат официално признати.

95% от интубираните пациенти които имат смъртен изход е ужасяващо голямо число !