Публикация

Сезонът на депресиите

Интервю с проф. Вихра Миланова, началник клиника по психиатрия, Университетска болница „Александровска”, за симптомите и новостите в лечението на депресията.


Проф. Миланова, есента е прекрасен сезон, но и може да отключи депресия. Защо?
За нашия географски пояс есента като преходен сезон е сезонът на депресиите. Причината е в скъсяването на деня и намаляването на светлината, оттам идва и недостигът на хормона мелатонин в организма. Това са част от причините и предпоставките за зачестяването на депресията по това време на годината.

Чували сме твърдението, че симптомите са индивидуални, но има ли общи признаци, които да ни ориентират към търсене на специализирана помощ?
Основните клинични симптоми са потиснато настроение, ограничаване на интересите и преживяването на удоволствия. Лесна уморяемост, намалена самооценка, нерешителност. Много често са налице забавеност както на движенията, така и на мисловните процеси. Нарушаване на съня по специфичен начин - трудно заспиване, накъсване на съня, ранно сутрешно събуждане. Потискане на апетита, което води до редукция на теглото. Мисли за вина, за непълноценност и за съжаление не чак толкова рядко и мисли за самоубийство.

Промениха ли се с годините причините за депресията?
Съществуват групи фактори, които предразполагат към депресия. Това  са тези, които правят един индивид по-уязвим и по-чувствителен към дадено заболяване. Те могат да бъдат генетични, социални, проблеми в детството. Освен предразполагащи  има и провокиращи или отключващи фактори. Това са остри събития, които се случват на един човек – уволняване от работа, при жените раждането на дете и т.н. Най-често те са свързани със стрес. Обикновено не си даваме сметка за предразполагащите фактори. Естествено не означава, че при наличието им човек задължително ще развие депресия. Хората изпадат в депресия, когато те се съчетаят с отключващите фактори.

От какво най-много е застрашен човекът на ХХІ век?
Съвременният човек е подложен на много стрес. По-лекото и по-масово състояние от депресията е тревожността. Около 15-20% от хората са засегнати от това състояние. Депресията и тревожността съпътстват човешкия живот открай време. Няма човек, който в даден момент от живота си да не е бил или депресиран, или разтревожен, или и двете.

Как можем да разграничим дали става въпрос за понижено настроение, или за първи симптоми на депресия?
Нормално е човек да реагира депресивно на някаква трагедия в живота му, загуба на близък и т.н., но когато това състояние продължи по-дълго време, когато се съчетае и с други симптоми освен понижено настроение, тогава вече той попада в категорията на психичното разстройство и е хубаво да потърси специализирана помощ.

Може ли да има и физически оплаквания?
Възможно е. Те са общи, неспецифични. Болки по мускулите или в стомаха, сърцебиене. Редукция на теглото, лесна уморяемост, отпадналост. Определен брой симптоми за даден период от време, които пречат на нормалното човешко функциониране. Разбира се, трябва първо да се изключат други основни заболявания, които се характеризират със същите или подобни симптоми.

Има ли нещо общо между депресията и хроничната умора?
Пациентите с депресия се оплакват от отмалялост. При лечението с антидепресанти тя отшумява. Ако обаче става въпрос за хронична умора, тя няма да се повлияе от лечението.

„Подмладява” ли се заболяването?
Депресията е заболяване, срещано предимно при по-младите хора. Тя засяга активната възрастова група от населението. Въпреки че има периоди от живота на човека, когато е по-чувствителен. Например критическата възраст.

Какви са новостите в лечението на депресията?
Новите съвременни антидепресанти са с много по-малко странични ефекти. Приемат се еднократно или двукратно в денонощието. Действат бързо и имат доста широк профил на терапевтични възможности. Лекуват депресии, тревожност, панически атаки. Лесно се понасят и са безопасни при предозиране. Не е необходимо да се повишава дозата на медикамента, за да се чувстваш по-добре. Пристрастяване в тесния смисъл на думата няма, но при продължително приемане спирането им трябва да става постепенно. 

Коментари