Публикация

Едва 29% от медиците в Пловдивска област искат да се имунизират срещу COVID-19

Едва 29% от медиците в Пловдивска област искат да се имунизират срещу COVID-19

Само 29% от медицински специалисти в област Пловдив желаят да се ваксинират срещу COVID-19. Това означава, че 3682 медици от подлежащи 12 695 са проявили интерес, като най-голям е в доболничната помощ – близо 50 на сто от специалистите и общопрактикуващите лекари. Данните бяха съобщени и коментирани на проведения Медицински щаб при областния управител на Пловдив, на който присъства и проф. д-р Марияна Мурджева от Националния ваксинационен щаб. 

 

Директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева увери, че вече са изготвени списъци по лечебните заведения  и се работи по самата организация за ваксинирането на приоритетните групи.

 

Проф. Мурджева обясни, че за тази ваксина има достатъчно добре установени данни. Тя провокира както създаването на антитела, така и създаването на имунни клетки.

Нещо повече - знае се точно кои са тези клетки,

посочи тя.  По думите й единствения начин да се спре епидемията е  ваксинирането, защото когато имунната ни система е вече подготвена - при следваща  среща с този вирус,  ще го неутрализира.

 

„Това е така нареченият вторичен имунитет, който е смисълът на всички ваксини.

Човечеството познава много епидемии, които са потушени благодарение на ваксинациите –

вариолата изчезна, масовата ваксинация доведе до рязко и драстично снижаване на полиомиелита, дифтерията и коклюшът са в пъти намалени като заболеваемост. Морбили и паротитът – също са намалели, туберкулозата и тя. Мога да дам още много примери – хепатит „В“, коментира проф. Мурджева и заяви, че лично тя ще се имунизира. 

 

Началникът на ВМА-Пловдив проф. Ангел Гозманов съобщи, че в болницата е създадена необходимата организация за съхранение на ваксината и за имунизирането на работещите медици, а в последващ етап и на желаещите от военния състав.

 

Спад на заболеваемостта от COVID-19 за последните две седмици в Пловдив и областта, отчитат от РЗИ. Към днешна дата  тя е  549.2 на 100 хиляди души.  Директорите на две от университетските болници „Свети Георги“ и „Каспела“ – проф. Карен Джамбазов и проф. Илиан Дойков, предупредиха,

че се увеличават тежките случаи като при много от хоспитализираните се налага  кислородна терапия, а най-тежките от тях стигат и до интубиране.

 

Директорът на Центъра за Спешна медицинска помощ в Пловдив д-р Иван Стойнов коментира, че от началото на декември  се наблюдава известно намаляване  и на натиска върху лечебното заведение.  Положителен ефект за това  има, както системата за онлайн проследяване на свободните легла в COVID-отделенията, така и заделените легла само за пациенти, хоспитализирани от линейките на Спешна помощ. В резултат на това, вече няма случаи на върнати линейки или на такива, които да се препращат от болница в болница

 

 

 

 

Коментари