Публикация

Тази хирургия се прави със сърце

Тази хирургия се прави със сърце

Трансплантациите са бъдещето на съвременната медицина. Това заяви проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и транплантология, по време на информационна лекция за органодонорството, изнесена онлайн пред студенти по медицина от Варна.


Той представи кратка история на органната трансплантация в света, като отчете лидерските позиции на Испания, Франция, Холандия, САЩ, Южна Корея и Канада, които диктуват модата в трансплантациите съответно в Европа и в световен мащаб.

 

За съжаление,

 

България е на последните места по брой на донори в Европа

 

- отчете проф. Владов.


Във Военномедицинска академия (ВМА) програмата за чернодробна трансплантация започва през 2007 година, като първата подобна интервенция е направена изцяло от българските екипи, без чуждестранна помощ, каквато е практиката.

Наш екип беше във Франция за 30 дни, а няколко месеца по-късно направихме чернодробна трансплантация изцяло по френски протокол, отчете проф. Владов.


Според него, обществото, като цяло, е все по-информирано и все повече хора дават съгласие техни близки в мозъчна смърт да станат донори и по този начин да спасят няколко живота.


„Ние сме готови по всяко време, има ли донор, да действаме и сега, въпреки епидемичната ситуация. Защото тази хирургия се прави със сърце, а не заради някакви дивиденти. Но и с чувство за голяма отговорност.

 

Заради малкия брой трансплантации у нас, очакванията на хората са много големи

 

– те са се фиксирали върху това и ние нямаме право на грешки“, изтъкна специалистът.


Съвременната медицина е изключително прецизна, каквито са и принципите, по които се извършва чернодробната трансплантация, селекцията на самите пациенти, оценката на донорите и т.н. Проф. Никола Владов подчерта важността на мултидисциплинарния подход при осъществяването на този процес и незаменимата роля на всички ангажирани с него специалисти.

Коментари