Публикация

Какво включва качественият преглед при офталмолога?

Профилактиката е ключова за здравето на очите. Човек трябва да ходи редовно при офталмолог, дори да няма оплаквания. Само специалист може да определи дали са налице някакви патологии и какво лечение да бъде предприето.


Отивайки на профилактичен очен преглед, това, което пациентът трябва да знае и да иска, е да му бъдат приложени четири рутинни метода на изследване.

На първо място се определя зрителната острота. Важно е да се знае, че изследването трябва бъде поотделно за всяко едно око. В противен случай може да се получи погрешна информация. Опитвайки се да провери зрението си при две отворени очи, пациентът може да се заблуди - едното око е загубило безвъзвратно зрението си, но другото е здраво и човек си мисли, че вижда, че всичко е наред.

Ако при това изследване се установи, че зрението на пациента е намаляло, се налага поставяне на очила. Лекарят ще прецени какъв диоптър да са те и какво точно трябва да бъде коригирано.

Следващият преглед, който би трябвало да се извърши, това е проверка на вътреочното налягане. Повишеното очно налягане е рисков фактор за появата на глаукома - състояние, което изисква ранно диагностициране, постоянно наблюдение и лечение. Невинаги обаче повишеното вътреочно налягане означава глаукома. Но измерването е задължително и е добре да бъде извършено със съответните инструменти.

На следващ етап трябва да се пристъпи към оглеждане на предния очен сегмент с т.нар. биомикроскоп. Това е апарат, при който едновременно окото се осветява и се виждат с голямо увеличение предните отдели на очните структури - клепачите, лигавицата, която покрива окото, роговицата, ирисът, зеницата, както и лещата. При този преглед може да бъдат открити много заболявания – на клепачите, на лигавицата на окото, на корнеята (роговицата), на лещата.

След това очният лекар пристъпва към разширяване на зеницата, за да може със съответната апаратура да бъде огледан задният очен сегмент (най-задната част на окото).

При този преглед може да бъдат открити промени в стъкловидното тяло, кръвоизливи, възпаления, сраствания. В очното дъно ние, офталмолозите, имаме привилегия да видим истински живи кръвоносни съдове, по които текат еритроцити, по които се движи кръвта.

Можем да получим информация дали има патология на зрителния нерв, дали има заболявания на съдовете на ретината, дали те са много стеснени и не довеждат кръв до изключително високо диференцираните клетки на ретината. Всъщност ретината е мозъкът (мозъчната част) на окото и това изследване е от изключителна голяма важност.

Важно е да бъде огледана и зоната, която наричаме жълто петно. Прегледът е препоръчителен особено при по-възрастни пациенти, защото точно тази зона обезпечава т.нар. централно зрение. То позволява да можем да четем, да фиксираме някаква точка в пространството. При хората над 60 години може да се развие т.нар. старческа макулна дегенерация, която в целия свят е основна причина за слепота и инвалидност в тази възрастова група.

Разбира се, не само при възрастни пациенти може да има патология в тази зона. При млади мъже също може да се получи оток, намаление на зрението, деформиране на правите линии и се налага допълнително изследване и лечение.

Ако тези основни методи – зрителна острота, изследване на вътреочно налягане, оглеждане на предния и на задния очен сегмент, не дадат отговор на въпроса защо пациентът не може да коригира зрението и не може да се обяснят намалените функции на зрителния анализатор, тогава може да се продължи с други по-специфични за нашата специалност изследвания.

___________

*Доц. Руска Христова е ръководител на Клиниката по офтамология към болница „Царица Йоана – ИСУЛ” в София.

Коментари