Публикация

Спасихме медицинска сестра с тежък COVID-19, тя благодари и се моли за здравето на колегите

Спасихме медицинска сестра с тежък COVID-19, тя благодари и се моли за здравето на колегите

При мен заболяването се разви зле и протече много тежко. Бях на крачка от фаталния изход, въпреки че съм на 50 години, нямам придружаващи заболявания и имам добър имунитет. Животът ми бе спасен, благодарение на специалистите от Отделението за дихателна реанимация на пациенти с COVID-19 в „Медлайн-Централ Хоспитал“, изписаха ме и вече съм при близките си. Безкрайно съм благодарна на началника д-р Стефан Василев, чийто висок професионализъм, навременна, точна и ефективна терапия ми помогнаха най-много, каза Нонка Великова, медицинска сестра в  Клиниката по нефрология към УМБАЛ „Каспела“. Всеки ден жената се моли за здравето на колегите си, защото е уверена, че те ще спасят още много нуждаещи се като нея.

 

„При мен всичко започна с внезапно покачване на температурата на 10 срещу 11 октомври. Седмица преди това имах леко дразнене в гърлото, на което не обърнах сериозно внимание“,

разказа тя.

 

След няколко дни повишава температура, а когато термометърът показва 38,5-38,6 градуса и не спада под 37,5 с лекарства, Великова разбира, че е хванала COVID инфекция. През следващите 4-5 дни силите я напускат движи се все по-трудно, губи обонянието си, но няма кашлица или каквито и да било респираторни проблеми. В продължение на 48 часа се лекува с антиперетици, но състоянието й продължава да се влошава.

 

По препоръка на д-р Едуард Тилкиян от клиниката си прави PCR, който се оказва отрицателен. Въпреки това започва прием на антибиотици. Те не само не подобряват здравния статус на Нонка, но към симптомите се прибавят умора и задух. Личният лекар й назначава рентгенография, която диагностицира едностранна бронхопневмония вдясно.

 

Същата вечер се почувствах още по-зле – дихателната ми недостатъчност беше толкова изявена, че дори не можех да говоря, спомня си тя. Заради влошеното състояние постъпва в COVD отделението на болница „Каспела“. Назначеният скенер констатира, че пневмонията вече е двустранна, а повторният PCR тест вече е положителен. Започнато е веднага лечение. Въпреки интензивните грижи, огромното внимание, двата вида антибиотици и кислородната терапия през следващите 4-5 дни, състоянието на жената продължава да се влошава.

 

Така на 20 октомври се налага да бъде преведена в Отделението за дихателна реанимация на пациенти с COVID-19 в „Медлайн-Централ Хоспитал“. Докарана е с линейка на Спешна помощ. „Попадането ми в тази болница беше моят огромен късмет – попаднах при един изключителен професионалист – началника на отделението д-р Стефан Василев. Бях в колапс, но той не позволи да бъда интубирана и настоя да ми поставят само кислородна маска. Тъй като терапията до този момент не даваше резултат, на третия ден д-р Василев ми назначи „Ремдесивир“.

 

Като медицински специалист знам, че тогава медикаментът се доставяше след заявка. Как и откъде го изписаха, понятие нямам, но намериха и два дни по-късно за първи път от близо две седмици температурата ми спадна.

 

Не стигнах и до вливане на рековалесцентна плазма“, спомня си Великова.

Постепенно е изключен кислородният апарат. Лечението продължава, медиците непрекъснато следят състоянието й - правят PCR тестове, снимки с кугел – подвижен рентгенов апарат, за да наблюдават обратното развитие на пневмонията. Нонка е много благодарна и смята, че комбинацията от антибиотици, ремдесивир и антикоагуланти, както и множеството вливания на витамини и минерали дали изключителен резултат.

В тази болница работят невероятни професионалисти – всичко се прави точно и навреме. Д-р Василев е много добър диагностик, отлично преценя състоянието на всеки болен, дава най-подходящото лечение и владее реанимационните мерки до съвършенство. А най-важното е, че всички в екипа безотказно спазват неговите решения.

 

„Искам специално да благодаря на всички колеги, които работиха в отделението между 20 октомври и 4 ноември, когато бях изписана и специално на д-р Милен Георгиев, д-р Веселина Керезиева, д-р Мирослава Димитрова и д-р Саша Станков. Иска ми се да кажа и няколко добри думи за санитарите. Те са зад кадър и трудът им по-малко се забелязва, но той е важен за болните, а в Отделението за дихателна реанимация на пациенти с COVID-19 в „Медлайн-Централ Хоспитал“са много мили, любезни и отзивчиви хора. Обслужваха ни перфектно – правеха ни тоалет, сменяха бельото, хранеха ни. Изобщо бдяха над нас“, сподели Нонка Великова.

 

Нейната препоръка към заразените е в никакъв случай да не подценяват коронавируса, защото е опасно и коварно заболяване, което при много хора завършва с фатален изход. Здравите да се пазят много, каза тя.

Коментари