Публикация

50 картини на Валери Ценов красят Клиниката по съдова хирургия

50 картини на Валери Ценов красят Клиниката по съдова хирургия

Лечебното звено на УМБАЛ „Свети Георги“ празнува 42 години от създаването си

 

50 репродукции на продаваните в цял свят оригинални картини на художника Валери Ценов са подредени в Клиниката по съдова хирургия и ангиология на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив. Идеята на началника на лечебното звено д-р Богомила Чешмеджиева, д.м., за импровизираната постоянна експозиция бе приета с ентусиазъм от пловдивския майстор на четката и преди дни той предостави безвъзмездно своите творби.

 

Картините са подредени по една във всяка от стаите на клиниката.

Те представляват маслена живопис в топли цветове.

 

„Опитваме се да създадем уют на пациентите си по време на техния престой в клиниката. Това е удовлетворяване на една чисто човешка потребност за усещане на спокойствие и сигурност. Същевременно представлява съществен фактор за тяхното лечение и възстановяване. Идеята се оказа постижима.

Приятно е на всички – и на хората, които се лекуват, и на нас, които сме с тях денонощно“,

сподели д-р Чешмеджиева.

 

Тя е запазила на входа на стационара стар стенен телефон, работещ с фонокарта. За апарата художникът Валери Ценов изработил живописно пано в тон с оранжевия му цвят.

 

Арт-експозицията е последният щрих в изцяло реновираната след основен ремонт Клиника по съдова хирургия и ангиология, която е една от най-старите и най-големите у нас. Открита  е на днешната дата – 14 декември, през 1978 г. от проф. И. Зънзов, д-р Е. Сакакушев, д.м., проф. А. Анастасов, доц. Паница, доц. Д. Желев, които са  и от основоположниците на съдовата хирургия в България. Заради епидемиологичната обстановка тържество за 42-годишнината не се организира, обясни д-р Чешмеджиева, която е основен двигател и на реновирането на лечебното звено.

 

Всички болнични стаи в клиниката са с по две легла и собствен санитерен възел, 10% от които са отделени за пациенти с КОВИД-19. На територията й има 4 операционни зали. 2 от тях са оборудвани за най-съвременното ендоваскуларно и хибридно лечение на съдовите заболявания. Като част от структурата на Медицински университет – Пловдив, в клиниката се провеждат курсове за високоспециализирани дейности на специалисти, както и обучение на специализанти, бъдещи лекари, дентални медици и специалисти по здравни грижи.

 

В Клиниката по съдова хирургия и ангиология на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив работят доказани специалисти като Д-р Богомила Чешмеджиева д.м., доц.  Бурян Киров дм, д-р Яни Захариев, д-р Георги Христов д.м., които съвместно с по-младите си колеги д-р Евгений Иванов, д-р Весела Йовчева, д-р Красимир Вакрилов, д-р Ангел Петков, д-р Анастас Чолаков, д-р Стефан Станев и д-р Стоян Богоев всеотдайно се трудят, за да лекуват, спасяват хора и облекчават страданията на пациентите.

 

Под ръководството на д-р Богомила Чешмеджиева д.м., цялостно обновената след основния ремонт  Клиника по съдова хирургия и ангиология на УМБАЛ „Свети Георги” извършва пълния обем съвременно оперативно и консервативно лечение на всички съдово-хирургични заболявания, изискващи най-високо ниво на компетентност. В разгара на пандемията от КОВИД-19 по света, всеотдайният персонал на клиниката е неотлъчно до пациентите си от цяла България в лекуването на тяхната както съдово-хирургична патология, така и на коронавирусната инфекция с нейните комплексни усложнения.

 

Коментари