Публикация

МС гласува промяна в наредба с цел издаване на електронни направления и рецепти

МС гласува промяна в наредба с цел издаване на електронни направления и рецепти

Министерският съвет гласува промяна в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, с която се осигурява възможността за издаването на електронни направления и рецепти.


„С приемането на тази промяна изчистваме и част от исканията, които вчера по време на срещата ни поставиха представителите на Българския лекарски съюз“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на заседанието.


Премиерът възложи на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов да продължи да работи в тясна връзка с лекарите, които всеки ден водят битка за живота и здравето на българските граждани.


Премиерът акцентира, че

 

медиците имат още една ключова роля

 

- помощта, която оказват на държавата във връзка с имунизирането срещу коронавируса и в предстоящата важна разяснителна кампания за характеристиките на ваксините.


В хода на заседанието здравният министър проф. Костадин Ангелов отбеляза огромното значение на регламентираното от правителството днес

 

издаване на електронни направления и електронни рецепти в настоящата епидемична ситуация

 

при която извършването на физикален преглед е силно затруднено.


„Електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК“, уточни министър Ангелов.

 

Той допълни, че

 

същата ще бъде процедурата и по отношение на електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия

 

и на диетични храни за специални медицински цели.

 

Бойко Борисов допълни, че във всяко едно действие правителството се води от целта - да осигури всичко необходимо за адекватното и навременно лечение на пациентите и да подпомага работата на медицинските екипи.

 

Коментари