Публикация

Отпускат 100 млн. лв. на болници за лечение на COVID-19, ремонти и нова апаратура

Отпускат 100 млн. лв. на болници за лечение на COVID-19, ремонти и нова апаратура

Близо 100 милиона лева отпусна на днешното си заседание правителството за дейността на лечебните заведения, които осигуряват над 50% от легловия си капацитет за лечението на пациенти с COVID-19, за ремонтни, строителни дейности и нова апаратура в големи болници.

Всичко, което правим, правим го за докторите и за хората, заяви министър-председателят Бойко Борисов.


По бюджета на Министерството на здравеопазването се одобряват допълнителни 65 милиона лева

 

50 милиона лева от които са за 55 лечебни заведения, приемащи пациенти с COVID-19, и готови да осигурят над 50% от легловия си капацитет за заболелите от новия вирус. Останалите 15 милиона от сумата са за купуването на бързи антигенни тестове за диагностика на българските граждани.


С постановление на Министерския съвет

 

бе увеличен капиталът на болница „Пирогов“ с 14 995 760 лева

 

Средствата са за строително-монтажни работи и за купуване на медицинско и немедицинско оборудване за нуждите на лечебното заведение.


„В рамките на няколко години този символ на българската медицина и за българите – „Пирогов“, беше реновиран клиника по клиника. Това, за което настояваха хирурзите, сега ще го има - нови най-модерни операционни“, подчерта премиерът Борисов.


Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов изтъкна, че благодарение на отпуснатите средства, ще бъде завършен пълният цикъл на модернизиране на най-голямата спешна болница в България.

 

„Ще бъдат завършени мултифункционалното спешно отделения, 7 клиники и 17 операционни зали. Приключен е и ремонтът за енергийна ефективност на всички сгради в болницата“, посочи проф. Балтов.


Правителството отпусна също

 

15 милиона лева на столичната болница „Света Екатерина“ за купуването на модерна медицинска апаратура

 

за новопостроения блок Б.

 

3,5 милиона лева ще получи и УМБАЛ „Александровска“ за строителство, ремонт и оборудване

 

С финансирането част от сградите на болницата ще бъдат реновирани, предвижда се също построяването на детска градина за децата на работещите медицински екипи в района.


Допълнително финансиране от 1 милион лева получава и МБАЛ „Св. Анна“ във Варна за реновиране на фасадата на терапевтичния блок на лечебното заведение. Средства в размер на 450 000 лева се отделят и за общинската болница в Нова Загора.


„Благодаря на всички медицински лица, които са на своя пост и в резултат броят на излекуваните започва да става повече или колкото броя на заразените, което се дължи изключително на вашите действия“, обърна се премиерът Борисов към лекарите.

Коментари