Публикация

Щабът иска удължаване на мерките до 31 януари, връщат в клас учениците от 1 до 4 клас

Щабът иска удължаване на мерките до 31 януари, връщат в клас учениците от 1 до 4 клас

Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември у нас, да продължат да действат до 31 януари 2021 г., като изключения да бъдат направени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите.


Това предложиха здравният министър проф. Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.


Още миналата седмица премиерът изиска от НОЩ да подготви доклад за ефективността на противоепидемичните мерки и експертно становище за тяхното действие предвид актуалната обстановка с COVID-19.


„Обществото очаква от нас в следващите дни да бъде информирано и то своевременно какво възнамеряваме да правим на базата и то единствено и само на медицинската експертиза - според броя на заразените, на оздравелите и др.“, заяви в началото на съвещанието премиерът.


Здравният министър докладва, че

 

за една седмица броят на излекуваните българи от новия вирус е 18 907

Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души, изтъкна министър Ангелов.

Въпреки посочените тенденции обаче България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а

 

по показателя смъртност страната ни е на първо място


В този контекст и след проведените редица срещи със съсловните организации и компетентните структури, министърът на здравеопазването предложи на премиера всички разписани мерки, които спират да действат на 21 декември 2020 г., да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. с изключение на следните:

  • разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4 януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите;
  • от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка; 
  • разрешаване местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22:00 часа.


Министърът на здравеопазването подчерта, че

 

поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване

 

на ограниченията у нас.

 

Министерски съвет


„Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г., като следващото им преразглеждане да бъде на 21 януари, отнасящо се за периода след 1 февруари“, добави проф. Костадин Ангелов.

 

Министър-председателят бе категоричен, че при взимането на решения винаги се е облягал на становището на експертите. Бойко Борисов изтъкна, че на фона на затегнатите мерки в Европа и света,

 

България продължава да прилага най-либералния режим

 

който щади психиката на хората и им дава възможност за свободно движение.
„При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват“, подчерта премиерът Борисов.


Той посочи, че удължаването на мерките до 31 януари 2021 г. изисква държавата да осигури

 

нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност

Трябва да преминем през тези дни. Пандемията е непредсказуема, затова - колкото може да се пазим с дисциплина, дистанция, дезинфекция, заяви Бойко Борисов.

 

Той изиска всекидневно да се прилага строг контрол по изпълнението на противоепидемичните мерки, а на нарушителите – да се налагат санкции.


„Направеното предложение за удължаването на мерките е много балансирано, така ще укрепим крехката тенденция към намаляване на случаите на COVID-19, а след празниците ще обсъдим възможност да смекчим допълнително мерките“, заяви в хода на работното съвещание при премиера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


Председателят на НОЩ и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски допълни, че предвид заболеваемостта към момента не може да има по-голямо разхлабване на ограниченията.


Подробности с

 

финално уточняване на направените предложения за мерките и съответните срокове ще бъдат съобщени утре

 

на редовния брифинг на министъра на здравеопазването и представителите на НОЩ.

Коментари