Публикация

Сексът влияе върху качеството и продължителността на живота

Интервю с авторитетния сексолог доц. Румен Бостанджиев, който беше гост-лектор в Плевен по време на Осмата международна конференция за студенти и млади лекари.



Доц. Бостанджиев, кои са най-честите сексуални проблеми при мъжа и жената?
Най-честите проблеми са в самата двойка, независимо дали човекът, който се чувства притеснен, е мъжът или жената.
Сексуалните безпокойства, от които страдат най-често мъжете, са тези, които са свързани с ерекцията. Съвременните проучвания сочат, че 50% от мъжете веднъж в годината имат подобни затруднения. Това съвсем не означава, че те са болни. Много често причината се крие в емоционални притеснения или проблеми във взаимоотношенията.

Разбира се, има и доста случаи, когато се налага прецизна медицинска диагностика. Нерядък проблем при мъжете е ускорената еякулация. Става дума за невъзможност да се контролира моментът, в който настъпва еякулацията, което създава незадоволяващ контакт за партньорката. Слава Богу, в този област през последните години има доста ефективни средства, които позволяват мъжът да се научи да контролира този рефлекс, а оттам да се възстанови и хармонията в интимното общуване.

При жените най-честите безпокойства са, че не всеки път достигат до оргазъм, че имат потиснато сексуално желание, болезнени сношения или невъзможност да осъществят контакт.

Зад всички оплаквания, с които идват при нас хората, много често стоят конфликти в самата двойка и предизвикателства пред партньорите. Те се нуждаят от професионална подкрепа, за да могат да ги преодолеят, не само като възстановят обичайното сексуално  общуване, но и като направят важна крачка в личния си живот и в развитието си като двойка. Това е предизвикателство на терапията, с която аз се занимавам.

Кога трябва да се търси специализирана помощ?
Това е въпрос на личен избор, но обикновено когато се случат такива затруднения, хората първо опитват сами да се справят. Често влизат в Интернет, четат разни неща, от които се плашат, и решават, че техният проблем е много тежък и нерешим. Ще кажа, че това, което се пише в мрежата, не винаги е напълно компетентно.

Често има източници, които са изцяло комерсиални или изразяват непрофесионални позиции. Струва си човек да потърси помощ, когато не е наясно как да се справи със ситуацията. Много по-добре е да се намери бързо и ефективно решение на проблема, отколкото да се отлага и да се правят опити сами да се справят. В такъв случай проблемът се задълбочава още повече.

Знаят ли къде да търсят компетентна помощ хората, тъй като сте един от малкото сексолози в страната?
Това е една голяма тема. За съжаление секторът по сексология, в който работих през по-голямата част от кариерата ми, създаден през 1963 г. в Медицинската академия от баща ми - Тодор Бостанджиев, през 1999 г. беше закрит. Всъщност след като се закри този сектор, направих частен институт, в който работя и сега. Той се занимава не само с терапия, а и със сексуално образование. Развива дейност, която е малко по-широка и е свързана със сексуалната култура. Така или иначе, малкото колеги, които се занимаваме със сексология от 1999 г. насам, си оставаме в този състав. Причината е липсата на структура, която официално да може да провежда образователна дейност в средите на медици и психолози. За съжаление тази квалификация, свързана с човешката сексуалност и справянето със сексуалните проблеми, на практика много рядко се среща във висшите ни училища. Може да изключим Стара Загора и сега проведената инициатива в Плевен. В МУ-Стара Загора, тази година започна един медицински курс, а това е единственото, което се прави относно обучението на медиците.

Има ли някаква идея за развитие?
Съдейки по интереса, който беше проявен към лекцията ми в Плевен, което приятно ме изненада, смятам, че в близките години ще се намери начин да се откликне на този интерес. Преди няколко години създадохме и Българската асоциация по сексуална медицина заедно с още няколко колеги, които са с различен клиничен профил, но имат интерес в тази област. Една от нашите задачи и амбиции е да може да възстановим образованието по сексуална медицина в някой от медицинските университети. Според мен това ще стане много лесно в Плевен или Стара Загора, което ще изпревари въвеждането на модулно обучение по сексология в МУ-София.

Влияе ли качеството и честотата на секса върху начина на живот на българите?
Да. Непременно. Сексът влияе върху качеството на живот не само на българите. Има безспорни научни доказателства, които показват, че пълноценният сексуален живот влияе на качеството на самия живот. Тук става дума не само за секс, който да се мери на килограм, а за пълноценните отношения, както и какъв е ефектът. Трябва да се помисли и доколко сексът допринася за самооценката, самочувствието и работоспособността ни.

Установено е, че двойките, които имат пълноценна връзка, живеят от пет до десет години по-дълго, в много по-добро здраве. Така че ако човек иска да доживее до дълбока старост, качественият секс е една от тайните как да се постигне това.


Коментари