Публикация

Д-р Гергана Николова поясни как ще издават електронните направления

Д-р Гергана Николова поясни как ще издават електронните направления

Министерският съвет гласува промяна в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, с която се осигурява възможността за издаването на електронни направления и рецепти. Ще издават ли личните лекари направления, без да са ни прегледали?


„Факт е нормативната уредба, която разрешава да се получават документи не на хартия. Отдавна чакаме всичко да се случва по електронен път. Предполагам, че в най-скоро време нещата ще се случат.

 

Слага се един знак на равенство между е-направлението и дистанционното такова

 

това е съвсем различно нещо и изключение за пациентите с Ковид-19“.


Това каза д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС, за „България сутрин“.


Тя уточни, че

 

при електронното здравеопазване пациентът се преглежда при лекаря, но не получава документ на хартиен носител


„Общопрактикуващите лекари имаме вече всичко налично и издаваме вече такива документи, друг е въпросът каква част от лабораториите успяха да се справят с медицинския софтуер. Разбираме какъв е рискът тези пациенти да се разхождат, затова и БЛС настояваше да се случат толкова рано и бързо е-направленията за тези пациенти“, подчерта д-р Николова.


Според нея за пациентите електронните направления няма да са проблем, тъй като те ще могат само със своето ЕГН и дата на издаване на рецептата да получат лекарствата си в аптеката. Тя подчерта, че

 

ще отпаднат и рецептурните книжки


„Лекарите сме прави в искането да има ограничение и мерки - по този начин се справяме с разпространението на заразата. Виждате, че смъртността все пак никак не е малка. Вирусът е различен от това, което се е случвало до момента“, отбеляза общопрактикуващият лекар в ефира на Bulgaria ON AIR. Тя добави, че децата са идеалният преносител на вируса, но отварянето на градините би бил един компромис в рамките на необходимото.


„Нека се съберем на Коледа с домашните си, но да ограничим събиранията си. Не е важно колко ще се нахраниш тази вечер и колко голям купон ще се случи, важното е да минем през всичко това заедно.

 

Вече имаме ваксини, знаем доста повече за заболяването

 

Има начин да се справим. Нека си помогнем в справянето с този проблем“, апелира д-р Гергана Николова.

Коментари