Публикация

Жените трябва да се изследват задължително за папиломен вирус

Като цяло българската жена е неинформирана относно рака на маточната шийка.


Проблемът идва от това, че младите жени започват да водят полов живот много рано – на 15-17 г., а не спазват необходимата полова хигиена.

Най-честите причинители са полово предавани заболявания, в частност някои видове на човешкия папиломен вирус (HPV). Други възможни причини са травмите на маточната шийка при аборти или тежки раждания.

Насърчавам жените, които идват в кабинета ми, да се изследват за човешкия папиломен вирус. Ако тестът е отрицателен, жената трябва да бъде информирана за възможността да се предпази от инфекция. Ако е положителен, трябва да й се обясни, че развитието на заболяване може да се потиска. Да се направи план за лечение, ако вече е налице  заболяване.

При около 50% от пациентките ми, изследвани за HPV, резултатът е положителен. Най-често това са жени, започнали полов живот много рано, или с често сменящи се партньори.  Случаите на HPV инфекция са чести и при пациентки с по-нисък социален статус.

Редно е всяка жена, водеща полов живот, да си направи изследване, за да се предпази от развитието на рак на маточната шийка. 


Телефони за връзка с д-р Ангелова: 0887 706 051, 042/640 066.

Коментари