Публикация

Вегетарианството ще спаси планетата?

Начинът на хранене трябва да се промени, за да се помогне на планетата. Британски експерти препоръчват телешкото да се замени със свинско месо, сиренето с яйца, сладоледа с кисело мляко, както и уискито с бира.


Учени от университета на Източна Англия анализирали съществуващите данни за храните и въздействието им  върху околната среда.

Консумацията на по-малко говеждо месо, захар и сирене, както и пиенето на по-малко чай и кафе, било предложено от специалистите. Те препоръчват яденето на повече бобови и зърнени култури.

Докладът бил поръчан от Агенцията за хранителни стандарти, която иска да се опита да промени начина на хранене на хората.

Други препоръки включват консумацията на повече сезонни продукти за намаляване на транспортирането и преминаването към микровълнови печки и тенджери под налягане, които използват по -малко енергия за приготвяне на храната.

Съвременният начин на хранене допринася за образуването на парникови газове, смятат специалистите.

В доклада се отбелязва, че най-високите емисии на парникови газове са свързани с потреблението на говеждо месо, сирене, кафе, чай и какао.

Проучването може да породи негативни реакции сред тези, които обичат да ядат продукти от целия свят по всяко време на годината.

Въпреки това, препоръките ще бъдат посрещнати положително от вегетарианците и тези, които подкрепят биологичното земеделие, тъй като в проучването се твърди, че производството на такива храни има най-нисък дял от създаването на вредни емисии.

Експерти обаче подчертават, че плодовете и зеленчуците не са по-добър вариант от месото и млякото. Трябва да се разглежда как тези култури се произвеждат по отношение на енергията, използвана за отглеждане, както и за транспорт.

Коментари