Публикация

Ще останат ли наистина хиляди онкоболни без лъчелечение в Пловдив?

Конфликт между онкодиспансера и Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив...


Има ли реална опасност да останат без лечение хиляди от онкоболните в Пловдив и още няколко области, които трябва да проведат лъчетерапия в радиологичния център към Университетската болница „Свети Георги”? Проблемът отново беше обсъждан на среща между кмета Славчо Атанасов, общинския съветник Лилия Учкунова и директорите на онкодиспансерите в Пловдив и Стара Загора.

От разговорите стана ясно, че лечебното заведение в Стара Загора не може да приеме общо около 10 хиляди пациенти, които провеждат терапията си в Пловдив, съобщи кметът. Той е категоричен, че ще търси изход от проблема и в тази връзка ще проведе в понеделник трети разговор с директора на Университетската болница. Славчо Атанасов отново ще настоява да се удължи срокът за ползване на помещението, в което е апаратът за лъчетерапия.

Причина за тревожната ситуация за онкоболните пациенти е, че в края на месец октомври изтича лицензът, с който апаратът на онкодиспансера ползва бункера на УМБАЛ „Свети Георги”, и той трябва да бъде освободен.

Цялата процедура за демонтаж на стария и монтажа на новия апарат обаче, може да отнеме шест месеца. Същевременно директорът на онкодиспансера д-р Недялка Митова съобщи, че вече е внесен в община Пловдив проектът за построяването на нов бункер. Поне година обаче ще мине, докато онкоболните започнат да го ползват, добави д-р Митова.

Като спекулация с общественото мнение определиха от УМБАЛ твърдението на ръководството на общинския онкодиспансер, че хиляди пациенти ще останат без лъчелечение, ако спре работа техният апарат - „Рокус М”, разположен в Клиниката по лъчева терапия на Университетската болница.

Нехуманни са опитите да се убеди обществото, че това е единственият качествен апарат за извършване на лъчетерапия в Пловдив. В Клиниката по лъчева терапия в момента работи линейният ускорител на електрони SIЕMENS PRIMUS HIGH ENERGY, собственост на УМБАЛ, който освен че е по-модерен и по-щадящ за пациентите, непрекъснато се натоварва повече. Тъй като двата апарата се ползват по съвместителство, заради честите аварии на над 25-годишния „Рокус М”, ускорителят поема повече пациенти, което автоматично показва, че ние и сега се справяме със ситуацията, заявиха от болницата.

За да гарантира модерно и качествено лечение на онкоболните, УМБАЛ още миналата година е закупил втори линеен ускорител. Апаратурата обаче не може да бъде инсталирана в болницата, защото онкодиспансерът отказва да демонтира „Рокус М”. 

Съгласно договорните ни отношения онкодиспансерът беше предупреден за освобождаването на бункера още преди две години. Това е и стандартният срок за изграждане на бункер, който да отговаря на стандартите за извършване на лъчелечение, коментират от най-голямата болница в Южна България.

Досега са проведени неколкократни срещи между ръководствата на двете лечебни заведения, подписано е и споразумение за демонтаж на апарата със срок до 10 октомври. По неясни причини този срок не е спазен, обясниха от болница „Свети Георги”.

Според нас е манипулация искането на онкодиспансера за отсрочка с още една година, за да може да изгради в базата си специалния бункер. Това е само още един ход за отлагане и за получаване на приходи от НЗОК по клинични пътеки, докато се ползва базата на болницата, допълват от лечебното заведение.

Няма я грижата за пациента – „Рокус М” не лекува качествено. А по световните стандарти за лъчетерапия отдавна трябваше да е изваден от употреба. Без значение какви ремонти са му правени, той все пак е на повече от 25 години. Никъде по света не облъчват пациенти с толкова архаична техника, която освен всичко друго носи допълнителни рискове за и без това крехкото здраве на раковоболните, посочват още от болницата в Пловдив.

Коментари