Публикация

Електронните рецепти влизат в сила, не всички аптеки обаче са готови

Електронните рецепти влизат в сила, не всички аптеки обаче са готови

От днес влизат в сила електронните рецепти, но не всички аптеки са готови за тази стъпка, информира БНР.


Изписаните от личния лекар медикаменти могат бъдат получени от пациентите, след като продиктуват на фармацевта ЕГН-то си и датата на издаване на рецептата, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Няма да има нужда и от рецептурната книжка.


На този етап ще продължи издаването на рецепти и на хартия

 

И още: специфичните, например зелените, рецепти ще бъдат изписвани само на хартия.


Жени Начева поясни, че до средата на следващата година продължава издаване и на хартиени рецепти, тъй като не всички аптеки са пренастроили софтуера си.


„На първия етап най-вероятно няма да са всички аптеки, защото това зависи от софтуерните разработчици на съответните аптеки. Ще дадем необходимото време да се включат всички аптеки“, подчерта заместник-министър Начева.


До края на годината и началото на следващата ще започне първото тестово стартиране на системата за електронни рецепти. Това съобщи вчера пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.


„Най-вероятно ще има преходен период, в който ще могат да се купуват лекарства и с хартиени рецепти“, посочи още той.

 

Коментари

Анонимен
21 дек 2020 14:07

А личните лекари дали са готови? Моят лекар не само не отговаря на телефонни позвънявания, след Ковид-19 изследване, но и няма вайбър. И после какво? Допълнително 1000 лв.