Публикация

Витамин В12 и риска от Алцхаймер

Хората, които консумират храни, богати на витамин В12 (например риба и зърнени каши), имат най-нисък риск от развитие на болестта на Алцхаймер, отколкото хората, които приемат по-малко от този витамин, сочи финландско проучване.


Изследването, публикувано в неврология, анализира кръвни проби от 271 души на  възраст 65-79 години, които не са показали признаци на деменция.

Изследователите проверявали нива на кръвния маркер на витамин В12 и за нива на хомоцистеин - аминокиселина, която е свързана с повишен риск от болестта на Алцхаймер (както и сърдечни заболявания и инсулт).

Витамините от В група, включително В12 и фолиева киселина, намаляват нивата на хомоцистеина, така че високите нива на аминокиселината предполагат ниски нива на В12.

Връзката между витамин В12 и риска от Алцхаймер е „сложна", твърдят учените.

Има доказателства, че няма храни или витамини, които напълно да предотвратяват развитието на болестта на Алцхаймер. Здравословният хранителен режим вероятно оказва влияние, но ролята на добавките остава неясна.
 
Според учените витамин В12 има огромен принос за намаляване нивата на хомоцистеина. Това е важно за сърдечно-съдовите заболявания, и това проучване разширява информацията за ролята на витамина при риска от дегенеративното заболяване. 

Коментари