Публикация

Доц. д-р Елена Мермеклиева: Очните заболявания - медицината напредва все повече

Учени разработват капки, с които да бъде коригирано далекогледството (хиперметропията). Целта на медикамента е да помогне на хора с проблеми със зрението при близък план и да отпадне необходимостта от използване на очила, лещи или други интервенции за справяне с диагнозата.

За момента клиничните изпитвания са в ход, очакваният ефект, който би имало лекарството, е само след няколко капки, пациентите да имат ясно зрение за часове. С напредването на медицината, учените дават надежда, че дори най-тежките очни заболявания ще бъдат напълно лечими.

Статистиката показва, че 75% от хората се нуждаят от средства за корекция на зрението, като 90% от случаите могат да бъдат коригирани и да бъде усетено значително подобрение чрез очила с диоптър или контактни лещи за очи. От изключителна важност за справяне с очните проблеми и овладяването на някои аномалии е ранната диагностика, категорични са специалистите.

На първо място сред очните болести в световен мащаб се явява глаукомата, която в по-напреднал стадий може до доведе до трайна загуба на зрението. Усложнения при зрението могат да бъдат свързани и със заболявания като диабет, а диагнозата е сред най-честите причини за слепота в трудоспособната възраст между 20 и 70 години.

Какви иновации да очакваме в скоро време на пазара и при кои очни заболявания ще имат ефективност? Разговор по темата с офталмолога доц. Елена Мермеклиева в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Коментари