Публикация

Макулна дегенерация

Макулната дегенерация свързана с възрастта е хронично дегенеративно заболяване на макулата (централната част на ретината), което се изявява след 55-60 годишна възраст и води до необратима загуба на централно зрение и зрителна острота.
Предразполагащи фактори за развитие на макулна дегенерация са:
- фамилна обремененост
- възраст над 55 г
- затлъстяване
- дислипидемия /нарушен липиден профил/
- артериална хипертония
- тютюнопушене
Симптоми
Основният симптом на сенилната макулна дегенерация е затруднението при четене, разпознаване на лица, метаморфопсии /разкривяване на образите/. Периферното зрително поле остава незасегнато, поради което пациентът може да се ориентира в пространството и не се стига до пълна слепота.
Засягането на двете очи обикновено е асиметрично, поради което в някои случаи при засегнато едно око се поставя късно диагнозата, тъй като пациентът гледайки с двете очи късно осъзнава дефекта. Поради тази причина редовните профилактични прегледи са много важни за навременна диагностика и терапия на заболяването.
Познати са две форми на сенилна макулна дегенерация: суха и влажна.
Суха форма:
Тя е по-често срещана (90% от диагностицираните пациенти). Развива се бавно, в 15-20% от случаите преминава във влажна форма. При нея се наблюдава атрофия на определени слоеве на ретината.
Влажната форма е по-рядко срещана, но с по-бърза прогресия. Характеризира се с образуването на нови, непълноценни кръвоносни съдове, които лесно кървят, в крайните стадии се образува цикатрикс. Влажната форма е с по-бърза прогресия.
Диагнозата се поставя след извършване на няколко специализирани изследвания:
• Оптична кохерентна томография /ОСТ, т нар. очен скенер/
• Флуоресцеинова ангиография /т нар. цветна снимка на окото/
Лечение
Лечението при сухата форма на макулна дегенерация има за цел стабилизиране на състоянието на макулата и забавяне на прогресията. Състои се в прием на антиоксиданти (цинк, витамин А, С и Е, селен, лутеин и зеаксантин). Отстраняване на възможните рискови фактори, балансирана диета, двигателен режим. В момента по света се провеждат клинични изпитвания на нови медикаменти, все още с не много задоволителен ефект.
Съвременното лечение на влажната форма на макулна дегенерация е чрез вътреочното инжектиране на медикаменти, които потискат образуването на непълноценните нови съдове и по този начин в повечето случаи се постига добър контрол на заболяването, добро зрение и нормално качество на живот на пациента. При нас има възможности тези медикаменти да се поставят напълно безплатно за пациента, заедно със стриктно проследяване с всички необходими специализирани иззследвания.

Коментари