Публикация

Амблиопия /мързеливо око/

Амблиопията, позната още под наименованието „мързеливо око” , представлява състояние на намалено зрение, най-често засягащо едното око, което не подлежи на корекция с очила или контактни лещи и не се дължи на определено очно заболяване. В основата си амблиопията представлява неврологично заболяване, при което мозъкът по една или друга причина не може да възприеме образа, уловен от интактно изглеждащото амблиопично око. При определени условия намалено зрението може да се наблюдава и при двете очи. Установено е, че около 3% от децата под 6-годишна възраст имат някаква форма на амблиопия.
Причини:
Практически всеки фактор, който възпрепятства ясното, безпрепятствено зрение на двете очи по време на т.нар. сензитивен период в развитието на зрението и съответните мозъчни зони (от раждането до около 6 годишна възраст) може да доведе до поява на „мързеливо око”. Следните състояние могат да са причината:
• Страбизъм (кривогледство) – когато двете очни оси не са насочени към съответния зрителен обект, мозъкът потиска, игнорира едния образ, за да избегне появата на двойно виждане. Това става причина за поява на амбиопия в отклоненото око. Този тип мързеливо око се диагностицира лесно, поради явния дефект в едното око.
• Анизометропична амблиопия – когато двете очи имат значителна разлика в зрителното възприемане, в резултат на различна рефрактивна аномалия в двете очи – далекогледство, астигматизъм, късогледство. И в този случай, мозъкът игнорира по-неясния образ, получен от окото с по-голяма рефрактивна грешка. По-често диагностиката на този вид амблиопия закъснява, тъй като няма симптоми, по които родителите да се ориентират, че детето има някакъв зрителен проблем. Поради тази причина са много важни профилактичните прегледи още в най-ранна детска възраст.
• Наличие на препятствие, което пречи на светлината да достигне до ретината, което може да бъде паднал клепач при птоза, наличие на непрозрачни очни среди, по често леща при катаракта и по-рядко роговица. В тези случаи диагнозата също е по-лесна, тъй като съчествува видимо заболяване на окото, което трябва да се лекува преди или едновременно с лечението на амблиопията.
Лечение
Амблиопията е обратимо състояние, ако се третира в сензитивния период до около 9 г. възраст, а според по-нови проучвания и малко след това. Лечението е премахване на причината за появата и – коригиране на страбизма, корекция на рефрактивната аномалия, операция на птозата или катарактата и др.
Едновременно с това трябва да започне и лечението на амблиопията като то се състои в зрително натоварване на амблиопичното око, чрез закриване на виждащото око по определена схема, тъй като съществува риск от превръщане на „доброто око“ в амблиопично, ако се закрива неправилно. Поради тази опричина е важно да се извършва под стриктен контрол от офталмолог. За успеха на това сравнително продължително лечение е важно постоянството и настойчивостта от страна на родителите. След нормализиране на зрението на двете очи в някои случаи е необходимо извършване на определени упражнения за развитие на двуочно зрение, което детето е нямало при наличие на едно „мързеливо око“.
Важно е лечението да започне максимално рано, тъй като изпусне ли се сензитивния период, не е възможно възстановяване на зрението на амблиопичното око и развитието на двуочно зрение.

Коментари

Тази теория може и до някъде да е вярна! Но аз лично не мисля така!

Този въпрос не е обследван с нужните средства! Което фактически игнорира по-горе описаните тези или твърдения. Които се намират в сферата на предположенията! 
Казвам това имайки в предвид, с какви средства Офталмологията в България изследва човешкото око.
Аз лично имам увредено от Разкъсна рана на склерата око - Руптура склере. И Амблиопично око. Което ми дава база за сравнение и съпоставка в поведението и резултата от двете! Нещо с което Българската Офталмология не разполага! И не желае да разполага!

И защо не желае да разполага? Не знам!

Не знам също! Защо Министъра на Здравеопазването, а и Всички представители на така наречения Експертен съвет по медицинска специалност "ОЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ" не желаят да осигурят медицинската дейност Wavefront Аберометрия за всички здравно осигурени лица, за да могат да се обследват точно такива проблеми в Оптичната система на едно око?

Аз страдам от Монокулярна Мултиплопия! За която Българските лекари дори не са чували! И още по малко, че това състояние на едно око се установява единствено, чрез статуса на проекцията на визуалната информация, която се проектира върху ретината! Която проекция единствено е възможно да бъде визуализирана, за да се види, оцени и диагностицира, съответно Документира и Официализира това състояние, което става само с така наречената Point Spread Function на Wavefront Аберометъра!

Защо Министъра и Офталмолозите отказват медицинска помощ на един пациент пострадал талкова тежко като мен не знам! 

Но това очевидно противоречи на  т. 1 и т. 4 от ал. 2 от чл. 81 от Закона за Здравето!, Които гласят: „своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ“ и „зачитане правата на пациента“.

Което разбира се демонстрира нежелание да се обследват и Официализират всички Оптични проблеми на едно око!

И те правят това от 3 години насам!

В този смисъл и разбирането какво всъщност представлява една Амблиопия!
Реално разликата между моето Спукано око и Амблиопичното едно е в това, че Амблиопичното не демонстрира никакви наченки за фокусиране! Независимо от това какви усилия и в каква посока ще положиш!

Анализа показва, че и двете страдат от Монокулярна Мултиплопия! - В моя случай повече от 30 - 40 сложно преплетени прозрачни изображения- хаотично разхвърлени, които конфигурират своеобразен калейдоскоп! И правят процеса на визуално възприятие невъзможен. При което да да осъществиш някакво такова, изисква  неимоверни волеви усилия за всички мускулчета на окото включително и клепачите, за да се възстанови - до колкото е възможно, формата на тази деформирана Склера на това деформирано око, до онази от преди тази ексцесия, за да може това око да започне да вижда отново едно изображение както е нормално за всяко око!  - Просто проблема е чисто геометричен! Излязъл от лимита на генетично пред определеното нормално.

При Амблиопичното, очевидно деформацията по рождение е толкова голяма, че дейността на  интеркомуникацията мозъчен център - цилиарно тяло не се забелязва! Дали има или няма, или просто обемно пространствените съотношения в Оптичната система на окото са го извели извън всякакви лимити на нормалност за да вижда такава картина! 

Това разбира се може да се обследва с помощта на по-горе цитираната  Point Spread Function на Wavefront Аберометъра в динамичен режим, за да се види дали съответното око - в случай на Амблиопия, има потенциала да се възстанови до нормално едно.

Но Българската Офталмология и Система на Здравеопазване не желаят да осигурят тази Основна - Централна за нуждите на едно око Медицинска дейност!  Блокирайки развитието на цялата Офталмология! Предлагайки ни посредствени - некачествени услуги!

Това всъщност е Апаратурата чрез която може да се осигури контрол върху всяка хирургическа или лечебна дейност в сферата на Офталмологията, разкривайки какъв е фактическия резултат, който може да се види върху ретината на съответното око. И предоставя възможността за коректив върху тази дейност.

Така, че тези трябва сериозно да си помислят по този въпрос!

А и ние да не преставаме да искаме това от тях! До момента до който го осигурят!

Защото това в момента е Безобразие и грубо незачитане на правата на пациента!

Трябва ли пак да цитирам кои са те? -   т. 1 и т. 4 от ал. 2 от чл. 81 от Закона за Здравето!, Които гласят: „своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ“ и „зачитане правата на пациента“.