Публикация

Нашите специалисти съветват: Амблиопия /мързеливо око/

Амблиопията, позната още под наименованието „мързеливо око” , представлява състояние на намалено зрение, най-често засягащо едното око, което не подлежи на корекция с очила или контактни лещи и не се дължи на определено очно заболяване. В основата си амблиопията представлява неврологично заболяване, при което мозъкът по една или друга причина не може да възприеме образа, уловен от интактно изглеждащото амблиопично око. При определени условия намалено зрението може да се наблюдава и при двете очи. Установено е, че около 3% от децата под 6-годишна възраст имат някаква форма на амблиопия.
Причини:
Практически всеки фактор, който възпрепятства ясното, безпрепятствено зрение на двете очи по време на т.нар. сензитивен период в развитието на зрението и съответните мозъчни зони (от раждането до около 6 годишна възраст) може да доведе до поява на „мързеливо око”. Следните състояние могат да са причината:
• Страбизъм (кривогледство) – когато двете очни оси не са насочени към съответния зрителен обект, мозъкът потиска, игнорира едния образ, за да избегне появата на двойно виждане. Това става причина за поява на амбиопия в отклоненото око. Този тип мързеливо око се диагностицира лесно, поради явния дефект в едното око.
• Анизометропична амблиопия – когато двете очи имат значителна разлика в зрителното възприемане, в резултат на различна рефрактивна аномалия в двете очи – далекогледство, астигматизъм, късогледство. И в този случай, мозъкът игнорира по-неясния образ, получен от окото с по-голяма рефрактивна грешка. По-често диагностиката на този вид амблиопия закъснява, тъй като няма симптоми, по които родителите да се ориентират, че детето има някакъв зрителен проблем. Поради тази причина са много важни профилактичните прегледи още в най-ранна детска възраст.
• Наличие на препятствие, което пречи на светлината да достигне до ретината, което може да бъде паднал клепач при птоза, наличие на непрозрачни очни среди, по често леща при катаракта и по-рядко роговица. В тези случаи диагнозата също е по-лесна, тъй като съчествува видимо заболяване на окото, което трябва да се лекува преди или едновременно с лечението на амблиопията.
Лечение
Амблиопията е обратимо състояние, ако се третира в сензитивния период до около 9 г. възраст, а според по-нови проучвания и малко след това. Лечението е премахване на причината за появата и – коригиране на страбизма, корекция на рефрактивната аномалия, операция на птозата или катарактата и др.
Едновременно с това трябва да започне и лечението на амблиопията като то се състои в зрително натоварване на амблиопичното око, чрез закриване на виждащото око по определена схема, тъй като съществува риск от превръщане на „доброто око“ в амблиопично, ако се закрива неправилно. Поради тази опричина е важно да се извършва под стриктен контрол от офталмолог. За успеха на това сравнително продължително лечение е важно постоянството и настойчивостта от страна на родителите. След нормализиране на зрението на двете очи в някои случаи е необходимо извършване на определени упражнения за развитие на двуочно зрение, което детето е нямало при наличие на едно „мързеливо око“.
Важно е лечението да започне максимално рано, тъй като изпусне ли се сензитивния период, не е възможно възстановяване на зрението на амблиопичното око и развитието на двуочно зрение.
Ако имате допълнителни въпроси или желаете консултация с нашите специалисти, моля, свържете се с нас.

Коментари