Публикация

Тестостеронът предпазва сърцето?

По-агресивните мъже с по-високи нива на тестостерон са по-малко застрашени да умрат от сърдечно-съдови заболявания, показва проучване.


Изследователи анализирали данните за 930 мъже, диагностицирани с исхемична болест на сърцето, и установил, че хората с ниски нива на тестостерон са били почти два пъти по-застрашени да умрат през следващите седем години, отколкото тези с нормални нива на хормона.

Проучването, публикувано в Online First Heart, предоставя доказателства, които противоречат на последните изследвания, показващи, че тестостеронът увеличава риска от болест на сърцето.

Погрешното убеждение се е появило заради злоупотребата с тестостерон сред спортистите, които приемат промишлени количества от хормона, като самите нива са повече от 100 пъти над това, което тялото произвежда.

Изследвания с животни показват, че тестостеронът може да намали блокирането на артериите.

Учените обаче предупреждават, че връзката между болестта на сърцето и липсата на тестостерон все още не е напълно изяснена. Необходими са още проучвания, които да определят дали промените в нивата на хормона влияят на кардиологичния риск.

Коментари