Публикация

Нефармакологични подходи в лечението на ХОББ

Нефармакологични подходи в лечението на ХОББ

Цели и ефективност на пулмоналната рехабилитация

 

Пулмоналната рехабилитация заема важно място в комплексната терапия при пациенти с ХОББ. Тя се е доказала във времето като много ефективен подход за подобряване капацитета на белия дроб, за намаляване на оплакванията от задух, подобряване на общия здравен статус и способността за физическо натоварване. Тази физиотерапия не влияе на лечебната схема с бронходилататори и други лекарствени продукти. Тяхното дозиране остава същото, до момента, в който лекуващият лекар реши да го промени. 

 

Пулмоналната рехабилитация не просто допълва лечението, а е есенциална част от него. Комбинира специални дихателни упражнения и обучение на пациентите. Особено голяма е ползата при пациенти с коморбидност, тъй като тяхното състояние трудно се овладява само чрез лекарствени продукти.

 

Подобряване на издишването с упражнения

 

Основната цел на пулмоналната рехабилитация е да подпомогне затрудненото издишване и регулиране на цикъла вдишване и издишване, посочват най-опитните специалисти по физиотерапия и рехабилитация у нас. Прави се специална гимнастика, включваща комплекс от упражнения, които дават възможност за разгъване на белия дроб. При дихателната гимнастика целта е да се увеличи интервалът на издишване, да няма остатъчен обем въздух в белите дробове. Пациентите се обучават да издишват бавно, три пъти по-дълго от вдишването. 

 

Много от пациентите с ХОББ имат бронхиектазии. За облекчаване на състоянието им може да се правят още масажи в специални пози.

 

Инхалациите са важно допълнение на терапията, с тях се  подпомага втечняването на секретите в белодробното дърво и отхрачването. След приема на лекарствените продукти, може да се инхалират различни солеви разтвори. Всичко това се прави удобно в домашни условия. Движението също помага за извеждането на излишните секрети от бронхите.

Движението също помага за извеждането на излишните секрети от бронхите

 

Дихателната гимнастика заема основно място в пулмоналната рехабилитация. Има някои процедури, които може да се направят и с помощта на апаратура, като:

  • Вибрационен масаж;
  • Магнитотерапия (подсушава секретите, действа противовъзпалително и разширява бронхите).

 

Упражнения и препоръки за подобряване на дишането

 

Ето основните упражнения, които се препоръчват за облекчаване на състоянието при ХОББ. 

 

Кинезитерапия за долни крайници: Повечето рехабилитационни центрове предлагат набор от упражнения, които се концентрират върху тренировките за крака. Те варират от просто ходене по бягаща пътека или по-интензивно изкачване на стълби. Повечето ползи от белодробната рехабилитация са доказани в проучвания сред пациенти, които правят именно упражнения за крака.

 

Повечето ползи от белодробната рехабилитация са доказани в проучвания сред пациенти, които правят именно упражнения за крака

 

Кинезитерапия за горни крайници: Мускулите в горната част на тялото също са важни за дишането, както и за всекидневните дейности. Упражненията за ръце и гърди могат да включват завъртане на пръчка при насрещна съпротива или просто повдигане на ръцете срещу гравитацията.

 

Дихателна гимнастика: Тя е насочена към възстановяването на правилното дишане. Пациентите се учат на вдишване, кратко задържане и продължително издишване. По-нататък усилията се фокусират върху диафрагмалното дишане. Целта е целият вдишан въздух да се издиша максимално, за да се получи пълноценно разгъване на всички белодробни сегменти. 

Дихателна гимнастика

 

Силови тренировки: Някои упражнения за пулмонална рехабилитация се фокусират върху увеличаването на издръжливостта. Доказана е ползата от добавяне на силови тренировки, като например вдигане на тежести, но след консултация с лекаря. Интензитет им се съобразява с възрастта, пола, общото състояние и придружаващите заболявания.

 

Санаториуми и климатолечение: Местата, където климатът у нас е най-подходящ за профилактика на пациенти с ХОББ, са Велинград, Наречен. В Сандански също може да се провежда рехабилитация, но не и през най-горещите летни месеци. Морелечението също помага, но трябва да се избягват часовете с най-интензивно слънцегреене и да се стои на сянка. 

Положителният ефект може да се засили от подобрения в начина на хранене с включване на повече протеини, антиоксиданти и витамини

Психотерапия и диета

Наблюденията на белодробните специалисти в България сочат, че много от пациентите с ХОББ се оплакват от потиснатост и депресия, свързани с ниската сатурация. При тях може да влезе в съображение консултацията с психотерапевт. Положителният ефект може да се засили от подобрения в начина на хранене с включване на повече протеини, антиоксиданти и витамини.

 

В заключение може да се посочи, че в голям анализ на програми за белодробна рехабилитация почти всички пациенти съобщават за подобряване на симптомите. Почти всички споделят, че:

  • Имат по-малко пристъпи на задух;
  • Се чувстват по-енергични;
  • Са по-уверени в контрола на ХОББ.

Препоръчително е рехабилитацията при ХОББ да се прави два пъти в годината, преди началото на влажните месеци - след средата на октомври и на март. Така пациентите ще се подготвят за влажните периоди, когато имат склонност да задържат секрет, а това е предпоставка за инфекции в белия дроб.

 

Не на последно място редовното провеждане на рехабилитация намалява вероятността от хоспитализация поради обостряне на ХОББ или пристъпи. Процедурите и гимнастиката могат да помогнат дори на хората с напреднал стадий на белодробни заболявания. При постоянство и дисциплина от страна на пациента, ползите от пулмоналната рехабилитация продължават с години.

 

При невъзможност да се посещава специализирано звено, може да се дават указания за дихателни упражнения, които пациентите изпълняват в домашни условия.  

 

 

Коментари