Публикация

Свещеници благословиха медици и пациенти във ВМА

Свещеници благословиха медици и пациенти във ВМА

Духовници от Софийската митрополия посетиха Военномедицинска академия (ВМА), за да вдъхнат кураж на пациенти и лекари в тежките времена на изпитания, в които се намира целият свят. Инициативата се осъществява с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит.


Специално за целта

 

от Гигинския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ бяха изнесени мощите на светите лечители Козма и Дамян и св. вмчк Пантелеймон

 

с които бяха благословени медици и пациенти.

Благодарим ви, че се грижите за душите на нашите пациенти. В тези трудни моменти човек има нужда от всякакъв вид подкрепа. А вашата е такава, каквато ние не винаги можем да им дадем. Благодарим на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български за тази инициатива, чрез която изказвате своята съпричастност със страданията на българския народ и опора за нашите медици, че не са сами в тази битка, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

„Вие идвате в навечерието на пристигането на ваксините. От контактите ми с нашите духовници знам, че винаги сте подкрепяли науката и нейния прогрес.

 

Сегашните ваксини са едно високотехнологично постижение - вяра и надежда, че ще се справим успешно с този бич за човечеството

 

Така че, с вярата и с науката, ние ще се справим! Дай Боже! Амин“!, заяви още той.


Свещенослужителите посетиха COVID-отделенията на ВМА, както и такива, в които не се лекуват пациенти с коронавирусна инфекция, където помазаха с осветен елей и поръсиха със светена вода болните, лекарите и целия медицински персонал. Всички получиха иконки със сцената на Рождество Христово, които са със специално благословение от Негово Светейшество патриарх Неофит.

 

 

Коментари