Публикация

Богатите живеят по-дълго?

Британски учени твърдят, че хормон, който се среща при по-богатите хора, е свързан с дълголетието.


DHEAS - или дехидроепиандростерон сулфат - се произвежда от мозъка, надбъбречните жлези и половите органи и играе роля за продължителността на живота.

Изследователите намерили доказателства, че биологичното остаряване е по-бавен процес сред хората с по-добри социално-икономически статус.

Те считат, че по-богатите хора имат и по-високи нива на DHEAS.

Откритието увеличава възможността този хормон да бъде изкуствено произвеждан и да се използва за удължаване на живота.

Учените също така установили, че хората с по-високи нива на хормона правят повече физически упражнения, водят по-активен начин на живот с много забавления, и имат повече приятели и близки.

Производство на това вещество е най-голямо по време на детството и юношеските години, след това постепенно се понижава през зрялата възраст - до навършване на 80 то може да бъде само 10 на сто от най-високото ниво на подрастващите.

Наличието на повече DHEAS в организма е свързано и с по-добра памет и способност за справяне с умствени задачи, особено при мъжете.

Проучването също така разкрива, че има увеличаване на заседналия начин на живот сред хората на възраст над 50 години, с подчертано повишаване на теглото.

По-малко заможните хора имат по-високи нива на затлъстяване, са по-склонни да пушат, не се упражняват достатъчно и ядат по-малко плодове и зеленчуци от тези, които са по-добре финансово. Това увеличава риска от хипертония и диабет. 

Коментари