Публикация

Кабинетът отпусна още 184 млн. лв. за ремдесивир, COVID ваксини и нова система за спешни повиквания

Кабинетът отпусна още 184 млн. лв. за ремдесивир, COVID ваксини и нова система за спешни повиквания

Правителството отпусна близо 184 млн. лева за готовността на болниците за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка, за осигуряването на ваксини и допълнителни количества от медикамента „Ремдесивир”, както и за изграждане на нова система за приемане на спешните повиквания с цел подобряване на услугата Единен европейски номер 112 на територията на България. Това съобщиха от правителствената пресслужба.


В рамките на заседанието министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че всеки ден с действията си правителството подпомага системата на здравеопазването, за да може нашите медицински екипи да побеждават в битката с коронавируса и да опазват здравето на българските граждани.


С одобрените днес средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за т.г.

 

45 млн. лева са определени за лечебните заведения за болнична помощ

 

като субсидия за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка.


Допълнителни 105 милиона лева отиват за COVID ваксини

 
С постановление на Министерския съвет бяха отпуснати също 19 440 000 лева за купуване на „Ремдесивир”, прилаган в лечението на COVID-19.

Нашите доктори го изписват непрекъснато, а пациентите, болни от COVID-19, много му вярват, изтъкна премиерът.

Той отбеляза, че средствата са за допълнително количество от медикамента, за да може да бъде подсигурено всяко негово предписание, направено от доктор в болнична среда.


„Осигуряваме 14 300 000 лева за изграждането на

 

нова система за приемане на спешните повиквания

 

с това ще подобрим услугата за Единния европейски номер 112 на територията на България“, посочи още министър-председателят в хода на заседанието.


Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов информира, че след извършен предварителен анализ на текущото състояние на действащата в момента IT инфраструктура, обслужваща центровете за спешна медицинска помощ, е установена необходимост от подмяната й със система от ново поколение.


Подновената инфраструктура ще гарантира висока надеждност, работоспособност, сигурност и добавяне на нови функционалности.


„По този начин комуникацията в спешната помощ ще подобри изключително работата в системата, както и реагирането на нашите екипи навреме“, каза още министър Ангелов.

снимка: Министерски съвет

Коментари