Публикация

Ваксини срещу COVID-19 в България – заедно търсим отговорите

Ваксини срещу COVID-19 в България – заедно търсим отговорите

Над 1300 медицински специалисти се включиха до момента в професионалната виртуална дискусия в CredoWeb на тема „Ваксините срещу COVID-19: коя, кога, за кого, защо“.

 

Очаква се първите близо 10 000 дози от ваксината срещу пандемичния вирус да пристигнат у нас до дни и веднага да започне имунизацията. Предвижда се първоначално да бъдат обхванати лекарите и медицинските сестри на първа линия.

Достатъчна ли е обаче информацията за новите ваксини, имат ли притеснения медици и фармацевти от странични ефекти и готови ли са да се ваксинират?

 

Ето какво споделят някои от тях във виртуалното събитие:

 

🔷 „Да, ще се ваксинирам, защото зная какво значи профилактика на сериозни, опасни инфекциозни заболявания. Дългата ми практика ми е показала, че е по-добре да профилактираме, отколкото да лекуваме. Истина, която изобщо не трябва да се поставя по съмнение. Всичко останало е тракане на зъби и излишни философствания. Разбира се, след като се получат клиничните показания и информация, която впрочем се отнася и за всяко едно лекарство, което се пуска в мрежата. За лекарското съсловие е недопустимо да разсъждава като лаиците пред блока, на което сме за съжаление свидетели - как щели да ни променят генетичния код, как ще се промени оплодителната способност на хората. Пълни глупости, което говори за тотална некомпетентност!!!“.

 

🔷  „Няма да се имунизирам, въпреки че съм твърд привърженик на ваксините. Тези ваксини, които бяха произведени ударно за ненормално кратко време, не вдъхват увереност за безопасни препарати. Дано след около половин година да има повече информация за последствията и имунитета от ваксината. Тогава ще помислим пак“.

 

🔷 „Твърдо „ЗА“ ваксините срещу COVID-19. Първо, защото като лекар-инфекционист съм напълно убедена в ползата от ваксинопрофилактиката, благодарение на която са спасени милиони човешки животи. Второ, защото от началото на пандемията досега работя в COVID-зона с тежко болни пациенти и мога категорично да заявя, че „страничните ефекти“ от COVID-19 са много повече и много по-опасни отколкото потенциалните „странични ефекти“ от една ваксина. И да не забравяме, че съвременните ваксини са изключително добре разработени и тествани, за да бъдем спокойни относно тяхната безопасност и ефективност. В допълнение, до сега COVID-19 е отнел над 1,5 млн. човешки живота, колко още човешки животи трябва да загубим, за да се убедим, че COVID-19 е повече от сериозно предизвикателство. Трето, защото като лекари трябва да даваме личен пример. Как ще убедим гражданите в полезността от ваксините, ако самите ние не се ваксинираме“.

 

🔷 „Необходимо е да се уточни коя ваксина за какъв тип хора е подходяща. Т. напр. живите атенюирани ваксини като тая на Пфайзер не са подходящи за лица с алергичен терен като астма, хроничен алергичен ринит, реакция срещу различни битови и природни алергени и пр. За тях най вероятно е подходяща пептидната ваксина на Астра - Зенека или някоя друга. Така, че преди ваксинирането трябва да се отчитат индивидуалните особености на кандидат- ваксиниращите се“.

 

🔷 „За съжаление наличната информация за механизма на действие на mRNA ваксината е оскъдна. Колкото и да търсих (вкл. Medscape форумите) - един въпрос остава - mRNA ваксината за COVID-19 на Pfizer - кои са й таргетните клетки, в които се синтезират „шиповете“ на коронавируса? Инжектира се мускулно, но кои клетки таргетира и в които клетки се извършва реално синтезът на вирусния протеин? Имунни клетки (Т-лимфоцити, други имунни клетки), мускулни клетки или пък другаде? Не успях да стигна до тази информация. Ако някой колега я е „изкопал“ отнякъде - моля, нека я сподели!!!“.

 

Междувременно от Българската академия на науките в становище заявиха, че при липса на специфично и ефективно лекарство срещу коронавирусната инфекция, с каквото съвременната медицина не разполага, освен стриктното спазване на противоепидемичните мерки, единствената възможност е ваксината. И препоръчаха всички здрави хора, без придружаващи тежки хронични заболявания, без клинични прояви в момента, и над 16-18-годишна възраст да се имунизират.

 

На какво мнение сте Вие:

  • Ще си поставите ли ваксина, ще я препоръчате ли на своите близки и на пациентите?
  • Имате ли по-големи опасения от странични ефекти, в сравнение с други ваксини?
  • Защо конспиративните теории завзеха общественото пространство вместо експертните мнения?

Дискусията продължава! Включете се с коментар по темата!

Коментари