Публикация

МЗ публикува кратката характеристика и листовката на COVID ваксината на Pfizer/BioNTech

МЗ публикува кратката характеристика и листовката на COVID ваксината на Pfizer/BioNTech

Министерството на здравеопазването публикува кратка информация и листовката на Comirnaty концентрат за инжекционна дисперсия иРНК ваксина срещу COVID-19 (нуклеозидно модифицирана) на Pfizer/BioNTech.


В тях се посочва, че

 

лекарственият продукт подлежи на допълнително наблюдение

 

като това ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността. От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция.


Терапевтични показания


Comirnaty е показана за активна имунизация за превенция на заболяването COVID-19, причинено от вируса SARS-CoV-2, на лица на възраст 16 и повече години.
Употребата на тази ваксина трябва да е в съответствие с официалните препоръки.


Безопасността на Comirnaty е оценена при участници на възраст 16 и повече години в 2 клинични изпитвания

 

в които са включени 21 744 души, получили поне една доза от ваксината.


Най-честите нежелани реакции са болка на мястото на инжектиране (>80%), умора (>60%), главоболие (>50%), миалгия и втрисане (>30%), артралгия (>20%), пирексия и подуване на мястото на инжектиране (>10%) и обикновено са леки или умерени по интензитет и отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията.

 

Ваксините срещу COVID-19: коя, кога, за кого, защо


Качествен и количествен състав

 

Представлява многодозов флакон и съдържанието му трябва да се разреди преди употреба. Eдин флакон (0,45 ml) съдържа 5 дози по 0,3 ml след разреждане. 1 доза (0,3 ml) съдържа 30 микрограма иРНК ваксина срещу COVID-19 (включена в липидни наночастици). Едноверижна, 5’-кепирана информационна РНК (иРНК), произведена с използване на безклетъчна in vitro транскрипция от съответните ДНК-матрици, кодиращи вирусния S (spike)- протеин на SARS-CoV-2.


Подробности четете в прикачените файлове.

 

Прикачени файлове

comirnaty_listovka.pdf
comirnaty_kkhp.pdf

Коментари