Публикация

Пристигнаха първите ваксини срещу COVID-19

Пристигнаха първите ваксини срещу COVID-19

Първите количества от ваксината на „Pfizer“ и „BioNtech“ срещу COVID-19 са вече у нас. Те бяха транспортирани с хладилен камион от Белгия и посрещнати лично от здравния министър проф. Костадин Ангелов.


„9 750 дози вече са разположени във фризера в сградата на „Бул Био“. Всичко с хладилната верига до този момент е спазено. Оттук нататък започва логистиката по разпределението на дозите ваксини за българските граждани на територията на шестте региона в страната. След по-малко от час тръгва първият лъч по посока Пловдив и Бургас“, съобщи министърът.


По думите му в зависимост от жителите в отделните шест региона ще бъдат разпределени различни количества ваксини, като е създадена пълна организация от утре да започне ваксинацията в няколко болници в София, Пловдив и Бургас.

 

Имунизацията в останалите региони ще стартира на 28 и 29 декември, като Враца и Велико Търново ще ги получат от София на 28 декември.


Проф. Ангелов заяви, че ще бъде

 

първият ваксиниран българин

 

и посочи, че това ще се случи утре. Той допълни, че заедно с ваксините са пристигнали и информационни материали, насочени както към българските лекари, така и към пациентите, за да могат всички български граждани да бъдат информирани за същността на ваксините и за целия процес на имунизация.


Здравният министър обясни, че

 

през януари се очакват допълнителни пратки от ваксините

 

до достигане на 62 500 дози.


„Хубавото е, че броят на желаещите да се ваксинират се увеличава. Постоянно има лекари и сестри, които заявяват желанието си да се включат в първата фаза на ваксинацията. Оптимисти сме, че ако продължим с представянето на цялата информация по отношение на ваксините и необходимостта от тях, ще постигнем желания резултат - 70 % ваксинирани българи,“ отбеляза министърът.

 

257 са новите случаи на коронавирус у нас

 

153 от тях са установени с PCR тестове, а 104 - с бързи антигенни тестове. Направени са общо 2 072 теста (1 060 PCR теста и 1012 антигенни).

 

257 нови случая на коронавирус


Разпределение на новите случаи по области: Благоевград – 7; Бургас – 15; Варна – 33; Видин – 2; Враца – 8; Добрич – 12; Кюстендил – 7; Ловеч – 11; Пазарджик – 9; Перник – 2; Плевен – 3; Пловдив – 22; Русе – 13; Силистра – 3; Сливен – 12; Смолян – 11; София-област – 12; София-град – 65; Стара Загора – 3; Търговище – 5; Ямбол - 2.


До момента в България са потвърдени общо 196 915 случая на пандемичния вирус. От тях 80 976 са активни. 108 866 са излекуваните, от които 1 186 са регистрирани през последното денонощие.


В болница се лекуват 5 580 инфектирани пациенти

 

В интензивни отделения или клиники се намират 512 от тях.


През последните 24 часа са починали 50 души с COVID-19. Така общият брой на жертвите на вируса в страната достигна 7073.

снимка: стопкадър Нова телевизия

Коментари