Публикация

Имунизациите стартираха при голям интерес от страна на медиците

Имунизациите стартираха при голям интерес от страна на медиците

При голям интерес от страна на медиците започна имунизацията срещу ковид19 в лечебните заведения Медлайн, ЦОХ и МЦ-1. В двете болници се лекуват едни от най-тежките случаи на коронавирус в Пловдив и областта. Още на старта на кампанията бяха боцнати от старшата сестра Любомира Добрева 30 медици. Кандидатите бяха двойно повече, но ваксините не стигнаха и те останаха за следващите дни.

 

Първи се ваксинира началникът на Отделението за дихателна реанимация на ковид пациенти анестезиологът д-р Стефан Василев. Колегите му отстъпиха реда си, защото неговата заслуга за спасяването на много човешки животи е безспорна и бе оценена от пациентите и техните близки.

„Имунизирах се без колебание, защото няма друг начин да се пречупи гръбнакът на пандемията освен с ваксина“,

заяви той. И припомни, че така са били победени значително по-смъртоносни заболявания като дифтерит, тетанус и коклюш през годините.

 

Близнаците доктори Енчеви дадоха личен пример на своите колеги и всички граждани, като без колебание седнаха, за да им бъде поставена първата доза от ваксината. Здравният мениджър доц. д-р Невен Енчев Голденбург заяви, че се ваксинира, защото всеки ден вижда какви страдания причинява болестта на пациентите, които се лекуват в болниците, а и не малко хора загиват. „Трябва да опазим лекарите живи, за да има кой да се грижи за заразените“, добави той.

 

„Нямаме съмнение в безопасността на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, ние сме в състояние на война и сме длъжни да използваме това оръжие, каза пластичният хирург д-р Ангел Енчев. Отлично познаваме производителите, които са с голям опит, а едната е с 200-годишна история и вярваме в ефективността на препаратите.“

 

Известният пластичен хирург припомни, че в началото всички ваксини са приемани с резерви, но после са доказвали своята ефективност и са спасили милиони човешки животи. При откриването на ваксината срещу едрата шарка, се носели слухове, че на имунизираните ще пораснат рога, тъй като е селектирана върху крави. Той направи аналогия със сегашните твърдения, че с ваксините се опитват да чипират населението. На въпроса какво биха казали на антиваксърите, близнаците заявиха, че им отговарят с действията си.

 

Имунизационният кабинет е ситуиран в Спешното отделение, далеч от Ковид зоната в лечебните заведения, оборудван е със спешен шкаф, кушетка и всичко необходимо за безопасно провеждане на манипулацията. Всички медици спазиха изискването и останаха 30 минути под наблюдение след поставянето на препарата, защото е нужно време да се резорбира и евентуално да прояви някакви алергии.

Преди началото всички попълниха информирано съгласие и си направиха бърз антигенен тест. Негативните резултати са 100%, обобщи старшата сестра на реанимацията Биляна Нечева.

 

Коментари