Публикация

Премиерът: Противоепидемичните мерки бяха навременни и точни

Премиерът: Противоепидемичните мерки бяха навременни и точни

Противоепидемичните мерки бяха много навременни, точни, максимално щадящи свободата, правата на хората и движението им. Заболеваемостта и натискът върху интензивните отделения спаднаха, а оздравелите вече са в пъти повече от новозаразените.


Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в центъра за разпределение на пациентите с COVID-19 в столичната университетска болница „Света Анна“.


Премиерът бе категоричен, че, след получаването на пълна и подробна информация за ваксините, българските граждани ще се убедят, че именно това е

 

пътят за справяне с пандемията и връщане към нормалния начин на живот


„Затова все повече ще обяснявате на хората за ваксините“, обърна се премиерът към министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.


„У нас ще пристигнат още и различни ваксини, за да могат личните лекари да направят най-добрия избор за предпазването на своите пациенти. А дотогава първите 70 000 - 80 000 ваксини, които дойдат, ще бъдат поставени на хората на първа линия и всички останали“, посочи Бойко Борисов.


Здравният министър Костадин Ангелов докладва на премиера, че във вчерашния ден, когато бе даден старт на ваксинационната кампания у нас, срещу COVID-19 са имунизирани 699 души в центровете в София, Пловдив, Бургас и София-област. Няма данни при ваксинираните да са се появили нежелани реакции.


През изминалото денонощие в страната са регистрирани 332 нови случая на коронавирус

 

като 191 от тях са установени с PCR тестове, а 141 - с бързи антигенни тестове. Направените през последните 24 часа тестове са общо 2 810.


До момента в България са потвърдените 197 716 случая на SARS-CoV-2. Активни са 79 544 от тях. Излекувани са вече 111 008 души ( оздравели са 1 266 души за денонощието).

 

Над 5500 заразени са в болници


С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 5 571 пациенти, от които 523-ма се намират в интензивни отделения или клиники.
От началото на пандемията вирусът е доказан при 8 723 медицинските служители. Има 29 нови случая – заразили са се още 13 лекари, 5 медицински сестри, 4 санитари, 2 фелдшери, 5 души - друг медицински персонал.


Починали са 41 души, при които е констатирана инфекцията. Така броят на жертвите на вируса у нас вече е 7 164.

снимка: Министерски съвет

Коментари