Публикация

Рекорден брой бебета в двете общински АГ болници в София

Рекорден брой бебета в двете общински АГ болници в София

2020 година е рекордна по брой на новородените бебета през последните няколко години, съобщиха директорите на двете общински АГ болници в столицата – Първа САГБАЛ „Света София“ и Втора САГБАЛ „Шейново“ – д-р Гергана Коларова и д-р Румен Велев. Общо 4620 са проплакали до Коледа в специализираните здравни заведения – 2260 от тях в Първа АГ, а във Втора АГ – 2360, информира Столичната община.

Навръх Рождество в „Шейново“ първа глътка въздух са поели 6 новородени, отбеляза д-р Румен Велев.

 

Според него

 

в условия на тежки кризи в България винаги се отбелязва повишена раждаемост

 

„Жилав народ сме и мисля, че и Ковид кризата ще преживеем. През тази година 13 майки с Covid-19 родиха здрави бебета в „Шейново“. Успяхме да запазим всички останали пациенти, защото не можехме да спрем да работим. Всичко това ни изпълва с оптимизъм за следващата година. Разбира се, със започването на ваксинацията нещата ще стоят по доста различен начин“ допълни д-р Велев.


„Годината беше тежка и аз бих се радвала на още повече деца“, споделя и д-р Гергана Коларова. Според нея тази зима има повече раждания вследствие на първия локдаун в страната през март.

Достатъчно силни сме, за да се преборим с предизвикателствата, смята директорът на Първа АГ.


Тя припомни, че на 8 декември в болницата се роди втора двойка близнаци на семейство от София. Бебетата са пето и шесто дете в семейството, като всички са раждани в Първа АГ болница при един и същ лекар – д-р Томи Попмарков.

Коментари