Публикация

В лаборатория „ЛИНА”: Профилактика след COVID-19, метаболитен панел и скрининг на щитовидна жлеза

В лаборатория „ЛИНА”: Профилактика след COVID-19, метаболитен панел и скрининг на щитовидна жлеза

Mедицинска лаборатория „ЛИНА” обявява четири нови профилактични кампании през месеците януари и февруари 2021 г. Те важат в самостоятелните ѝ филиали в областите: Бургас, Варна, Ямбол и Сливен, като направление от лекар или предварително записване на час не са необходими. Таксата манипулация е 2 лв.

 

Повече за актуалните профилактични кампании в периода януари-февруари 2021

 

Коронавирус – биохимичен панел  с  23 показателя

 

Това изследване е насочено към пациенти, срещнали се с коронавирусната инфекция, които искат да проверят какво е общото състояние на организма им. Биохимичният панел включва: пълна кръвна картина с 16 показателя + феритин, D-димер, C-реактивен протеин, АсАТ, АлАТ, ГГТ (гамаглутамилтрансфераза) и LDH (лактат дехидрогеназа) на намалена обща цена от 63 лв. на 45 лв. Той  не доказва наличието на COVID-19, но показва как се развива заболяването при инфектирани с вируса, може да  установи наличието на усложнения в протичането му, както и  да е полезно при оценката на възстановителния процес след прекарана инфекция.

Инфекцията с коронавирус засяга почти всички органи, особено при тежко протичане, затова е от полза да се проследяват показатели, които насочват към сериозни възпалителни промени. CRP  се повишава значително както при  бактериална инфекция, така и при тежка вирусна инфекция, усложнена с бактериално наслагване. Феритинът е белтък, който отразява запасите на организма от желязо, но също така той е остро-фазов белтък, който се повишава при остри възпаления. Проследявайки нивата на D-димер, се получава информация за засилено тромбообразуване в организма, което е често усложнение при коронавирусната инфекция. В изследването са включени показатели за оценка функцията на черния дроб, както и пълна кръвна картина, които са основата на всяка профилактика. Препоръчително е изследванията да се извършват сутрин, на гладно. За тях се взема венозна кръв.

 

Метаболитен панел

 

Той включва: кръвна захар, урея, креатинин, пикочна киселина, холестерол (CHOL), HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, серумен инсулин и HOMA индекс на намалена обща цена от 42,50 лв. на 23 лв. Изследването е подходящо за хора с наднормено тегло, захарен диабет от втори тип и пациенти с преддиабет. А също и за такива с високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза, тъй като дава информация за нивата на добрия и лошия холестерол. Този панел е добър ориентир за наличието на метаболитен синдром и инсулинова резистентност, които стоят в генезата на някои сърдечно-съдови и ендокринни заболявания. Препоръчително е да се извършва сутрин на гладно.

 

Скрининг на щитовидна жлеза

 

През януари и февруари той включва TSH (тиреостимулиращ хормон) и FT4 (свободен тироксин)  на намалена обща цена от 24 лв. на 12 лв.  Двата  хормона са ориентир дали функцията на щитовидната жлеза  е нормална, повишена или понижена. Преди изследването пациентите не трябва да са консумирали кафе и напитки, съдържащи кофеин.

 

Витамин D + калций, фосфор и магнезий   

 

Тези изследвания са на намалена обща цена от 33 лв. на 18 лв. Те са подходящи за всички членове на семейството.

Витамин D има многобройни роли в организма, спомагайки за здравината на костите и зъбите, имунната система, мозъка и нервната система, регулиране нивата на инсулин.  Важен е при превенцията на диабет от тип 1 и 2. Основните външни симптоми за дефицит на витамин D са болка в костите, слабост в мускулите и др. От своя страна калцият и фосфорът работят съвместно за здрави кости и зъби. А калцият и магнезият за доброто състояние на сърдечно-съдовата система. Магнезият има значение и за добрия  тонус на мускулите.  Изследванията се извършват сутрин на гладно, като в последните 2 седмици не трябва да са приемани същите витамини и макроелементи като медикаменти или хранителни добавки.

 

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента. Те важат в самостоятелните ѝ филиали  в областите Бургас, Варна, Сливен и Ямбол. (Пълен списък с адресите можете да видите ТУК). Таксата манипулация при изследванията е 2 лв.

 

 

Коментари