Публикация

МЗ промени Наредба № 15 от 2005 г. заради COVID ваксините

МЗ промени Наредба № 15 от 2005 г. заради COVID ваксините

Допълнение към Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България от края на декември 2020 г. добавя към списъка с препоръчителните имунизации и реимунизации ваксината срещу COVID-19.

 

Първите количества за близо 5000 души бяха доставени в края на миналата година.

Според нормативната база у нас препоръчителните имунизации и реимунизации по национални програми и планове, включително и тяхното поставяне, се извършват безплатно.

 

Направените ваксинации срещу COVID-19 се вписват в имунизационен регистър по определен ред

 

При възникване на извънредна епидемична обстановка, както и при регистриран значителен спад в имунизационното покритие, министърът на здравеопазването може да разпореди:

  • задължителни имунизации и реимунизации за определени групи от населението, които не са включени в имунизационния календар;
  • задължителни имунизации и реимунизации с препарати, които не са включени в имунизационния календар;
  • имунизации и реимунизации по ред и начин, различни от посочените в имунизационния календар;
  • организирането на имунизационни кампании, откриването на временни имунизационни пунктове, сформирането на екипи за имунизиране на място и други извънредни мерки.
  • лечебните и здравните заведения, независимо от собствеността им, са длъжни да изпълняват разпоредените от министъра на здравеопазването мерки по ал. 1. 

 

Два пъти в годината ИАЛ има ангажимента да изпраща в МЗ информация за броя на съобщените нежелани реакции след ваксинация по вид на приложената ваксина, партиден номер, възраст на лицето, тип на нежеланата реакция и изход.

 

Вижте цялата Наредба 15 в прикачения файл.

Прикачени файлове

Naredba15.pdf

Коментари