Публикация

България купува нов хеликоптер и ремонтира 4 „Кугър“-а за медицински цели

България купува нов хеликоптер и ремонтира 4 „Кугър“-а за медицински цели

Здравният министър проф. Костадин Ангелов представи на премиера Бойко Борисов пътна карта, разработена от Министерството на здравеопазването, за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани.


В хода на заседанието на правителството министър Ангелов докладва за

 

предприетите вече действия

 

за купуването на 1 хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета „Кугър“, собственост на Министерството на отбраната.

Стартирахме процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптера с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за извършване на медицинско спасяване на територията на Република България, посочи министърът на здравеопазването.


Той добави, че вече са проведени редица срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те „Кугър“-а, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали.


„Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.


Премиерът акцентира, че за целта е необходима стройна организация и възложи осигуряването й на здравния министър. Бойко Борисов беше категоричен, че както винаги досега, когато е имало възможност, така и занапред

 

правителството ще продължи да изпраща наличните хеликоптери и самолети за оказване на помощ на нуждаещи се

 

български граждани в страната и чужбина.


В рамките на първото за 2021 г. правителствено заседание министър-председателят изтъкна, че

 

страната ни до този момент успява по възможно най-добрия начин да преодолее кризата, предизвикана от COVID-19


„Изпратихме една трудна година, от февруари до декември – пандемия с много и различни мерки, които се налагаше да се взимат, много трудности за българските граждани, за бизнеса, за икономиката. Но мисля, че възможно по най-добрия начин преодоляхме до момента тези неприятности“, отбеляза премиерът.


Той изтъкна, че в цяла Европа продължават да се налагат строги мерки, което няма как да не влияе върху финансите и икономиката на страните членки.


„Остава ни ваксината като спасителен пояс, ритмично засега върви ваксинирането“, посочи още министър-председателят и добави, че в това отношение страната ни също има строга организация и се справяме по един от най-добрите начини в Европа.

Коментари

Военните хеликоптери не могат да бъдат преформирани,като медицински,категорично.Толкова пари се хвърлиха за увеличаване заплатите депутатите,и за нови коли,а за два истински медицински хеликоптера нямат!