Публикация

Лични лекари и стоматолози от област Плевен остават без ваксини срещу COVID-19

Лични лекари и стоматолози от област Плевен остават без ваксини срещу COVID-19

Без ваксини през първата фаза от имунизацията срещу COVID-19 са оставени лични лекари и стоматолози в област Плевен.  Общо към  150 медици са заявили, че искат да се имунизират срещу вируса, за да бъдат  включени в първата фаза, но за тях ваксини няма. Това казаха д-р Петър Диков, зам.-председател на сдружението на ОПЛ в Плевен и д-р Поля Петева, която е председател на РК на БЗС в града. Стана ясно, че въпреки запитванията им до РЗИ в Плевен, те все още нямат информация, кога ще стане това.

 

150 са медиците, които са заявили желание за ваксинация – 70 от тях са стоматолози и 80  лични лекари

 

Очакванията им са били, че след като не са включени в имунизациите с ваксините, пристигнали у нас на 27 декември, това ще стане тази седмица. Но отговор от РЗИ – Плевен, дали и тази седмица това ще се случи, няма.

 

На 4 януари ни поискаха поименни списъци с личните лекари, заявили ваксинация. Вчера попитах в здравната инспекция, кога ще започне имунизацията, но ми отговориха уклончиво – към края на януари или когато дойде ваксина,

коментира д-р Диков. Той обясни, че няма и график, нито организация за имунизацията на личните лекари в областта, което е доста притеснително. Още повече, че вече се правят списъци с учителите, които имат желание  да се ваксинират, а те са от т.нар. втора фаза. Д-р Диков коментира, че според данните в Единния информационен портал общо ваксинираните от първа фаза медици са 512 в област Плевен, сред тях обаче няма нито един личен лекар или стоматолог. 

Д-р Петър Диков, още допълни, че област Плевен е и на четвърто място в страната по брой на получени ваксини. На първо е  София, следвана от  Пловдив,  Бургас и Плевен,  но се оказва, че медиците  ни са много и не за всички има ваксини.

Д-р Поля Петева също потвърди, че

 

ситуацията при стоматолозите е подобна на тази,

 

описана от д-р  Диков и обясни, че при запитване в РЗИ са получили отговор, че няма достатъчно ваксини и евентуално имунизацията ще е към края на месеца.

Получихме писмо от ръководството на БЗС, в което е упоменато, че официално стоматолозите са включени към медиците, които са на първа линия и ще се ваксинират по време на първата фаза. По време на последната среща на Медицинския оперативен щаб в областта стана ясно, че ще бъдем включени по време на първата фаза на ваксинирането,

допълни д-р Петева. Не е ясно, какъв е точно проблема, за да не бъдем включени в първата фаза, продължи денталният лекар.  И поясни, че плевенската колегия се състои от 183 стоматолози, като 70 от тях са заявили, че желаят да бъдат ваксинирани, което е малко над 40%. Голяма част от колегите преболедуваха вируса, като част от тях стигаха и до реанимация, коментира още д-р Петева.

Коментари