Публикация

6 храни срещу рак

За да намалите риска от раково заболяване, трябва да внимавате с храната, която приемате. Всички изследвания върху връзката между начина на хранене и рака сочат, че трябва да се приемат храни на растителна основа заради техните фито и други полезни вещества, посочва д-р Ричард Беливо от Квебекския университет в Монреал, който е автор на книгата „Храните, които борят рака”.


Старайте се да приемате дневно от 5 до 9 порции плодове и зеленчуци – особено следните 6:

Броколи
Всички кръстовидни зеленчуци, като броколи, карфиол,  зеле, имат противоракови свойства, но броколито е единственият от тях, който съдържа толкова голямо количество сулфорафан, особено ефикасно вещество за увеличаване на защитните ензими в организма и унищожаването на химикалите, които предизвикват рак. При последните опити с мишки в университета в Мичиган беше открито, че сулфорафанът атакува раковите стволови клетки, които допринасят за нарастването на туморите.

Помага срещу: рак на гърдата, на белия и на черния дроб, на простатата, кожата, стомаха и на пикочния мехур.

Препоръка: Учените препоръчват консумирането на колкото може повече броколи. Добавяйте този зеленчук където можете - в салатите, омлетите, върху пицата.
 
Горски плодове
Всички горски плодове са богати на фито-хранителни вещества. Според учени от Охайо в къпините има висока концентрация на фито-химикалите, наречени антоцианини, които забавят развитието на предраковите клетки и не допускат образуването на нови кръвоносни съдове, които подхранват злокачествени тумори.

Помагат срещу: рак на дебелото черво, езофагуса, на устата и кожата.

Препоръка: Приемането на половин чаша горски плодове дневно укрепва здравето.

Домати
Този сочен плод е най-добрият източник на ликопен – картеноидът, който придава на доматите червен цвят. Установено е, че ликопенът спира растежа на раковите клетки в ендометриума. Всяка година от рак на ендометриума умират 8000 души.

Помагат срещу: рак на стомаха, червата, белия дроб и на простатата.

Препоръка: Най-голяма е ползата от сготвените домати, защото топлинната обработка увеличава количеството на ликопен, което може да се поеме от организма.

Орехи
Учени от Западна Вирджиния са открили, че фитостеролите в орехите (холестероло-подобни молекули в растенията) блокират рецепторите на естрогена в раковите клетки на гърдата и забавят развитието им.

Помагат срещу: рак на гърдата и на простатата.

Препоръка: Най-полезно е да се ядат по 30 грама орехови ядки на ден.

Чесън
Установено е, че фито-химикалите в чесъна спират образуването на нитросамини, карциногени, които се образуват в стомаха и понякога в червата от приемането на нитратите в храната. Учени от Айова са установили, че жените, които приемат най-много чесън, са с 50% по-малко застрашени от рак на дебелото черво от тези, които приемат най-малко количество.

Помага срещу: рак на гърдата, дебелото черво, езофагуса и на стомаха.

Препоръка: Накълцайте една смачкана скилидка чесън /при смачкването се отделят полезни ензими/ и я добавете към богатия на ликопен доматен сос в края на приготвянето му.

Боб
Проучване на университета в Мичиган откри, че черният и тъмносиният боб значително намаляват броя на заболяванията от рак на дебелото черво и на гърдата при мишки. Това се дължи отчасти и на факта, че при приемането на много зеленчуци се увеличават стойностите на мастна киселина, която в големи концентрации предпазва от развитието на раковите заболявания.

Помага срещу: рак на гърдата и на дебелото черво.

Препоръка: Няколко пъти в седмицата добавяйте към другите зеленчуци и салати по половин чаша боб /може и от консерва/.

Какво не трябва да ядем?

Учените продължават изследванията си, за да установят кои храни имат най-силно противораково действие, но вече е доказано какви храни не трябва да се приемат, за да се защитим от ракови заболявания:

Животински мазнини
Месото, сиренето и маслото може да съдържат много наситени мазнини, които водят до затлъстяване – сериозен предвестник на рака. Доставяйте си необходимите протеини от риба, нискомаслени млечни продукти и фасул (боб).
 
Промишлено обработени меса
Един хотдог или няколко резенчета бекон от време на време няма да ви убият, но не ги включвайте в постоянната си диета. Някои обработени меса са пълни с нитрити, нитрати и стабилизатори, които в по-големи количества увеличават риска от рак на стомаха и други видове рак.
 
Прекалено много алкохол
Спрете след първото питие! Прекаляването със спиртните напитки се свързва с увеличен риск от рак на устата, езофагуса и гърдата.
 

Коментари