Публикация

Как се поставя ваксината срещу COVID-19 (ВИДЕО)

Как се поставя ваксината срещу COVID-19 (ВИДЕО)

При поставянето на ваксината на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19 трябва да се използва инсулинова спринцовка, за да бъде максимално точно прецизирано нужното количество от препарата.

 

Това поясни д-р Димитър Николаков, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Света Анна“ – София.

 

„Ваксината трябва да бъде разположена интрамускулно.

 

Затова се използва игла с размер G23 (синя) за мускулно приложение и с обем 0,06 милилитра

 

По този начин общото количество, което се изтегля за една ваксинационна доза - игла плюс спринцовка, е 0,36 милилитра.

 

Според имунолози, ако ваксината бъде приложена с подкожна игла, тя няма да доведе до желания имунен отговор от организма“, подчерта д-р Николаков.

 

Той съобщи още, че експерти от САЩ са разработили таблица, в която ясно е посочено какви игли трябва да бъдат използвани при ваксинирането на хора от различните възрастови групи и с различно телесно тегло.

 

Кога ще има ефект върху населението

 

„Ефектът ще се получи, когато се постигне имунизационно покритие 70-80% от населението на България. Ако махнете възрастовата група до 16 години, ще видите, че това число ще се постигне при около 3 млн. ваксинирани в рамките обаче не на години, а на тази година. По най-прости изчисления, направени на база тези параметри, ще достигнем до извода, че не по-малко от 20 хил. ваксинации трябва да се правят на ден у нас“, отбеляза специалистът.

 

Проблем обаче може да се окаже възможността на фирмите да произведат необходимите количества от ваксините.

 

Какво каза още д-р Николаков - вижте във видеото по-долу.

Коментари