Публикация

Почина проф. Владимир Данов - един от водещите кардиохирурзи в България

Почина проф. Владимир Данов - един от водещите кардиохирурзи в България

Внезапно почина проф. Владимир Данов - един от водещите кардиохирурзи у нас, съобщиха от Българския кардиологичен институт.


От 2017 г. той е изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт, където управлява осем медицински центъра, седем високоспециализирани болници и две кардиохирургични клиники в Плевен и Бургас. Специализирал и ръководил клиники по кардиохирургия в Германия, провинция Бавария, над 15 години. Като завеждащ отделение в Клиниката по кардиохирургия на водещата университетска болница „Лудвиг-Максимилиян“ в Мюнхен въвежда принципи на работа, които и до днес се прилагат в много от развитите здравни системи.


Проф. Данов специализира имплантиране на сърдечни клапи, минимално инвазивни оперативни методи

 

протезитане и реконструкция на сърдечни клапи, осъществяване на аортокоронарни байпаси на биещо сърце, лечение на сърдечни тумори, реконструктивна хирургия на гръдната аорта, хирургия на проводни и ритъмни нарушения, имплантиране на пейсмейкъри и кардиодефибрилатори за лечение на сърдечната недостатъчност, коригиране на вродени сърдечни пороци и др.


Медицината и в частност кардиохирургията у нас загуби един от най-отдадените на професията си лекари, иноватори и човек с огромно сърце!

 

- изтъкват още от Българския кардиологичен институт.


През неговия 28-годишен опeративен опит в областта на кардиохирургията, проф. Данов е спасил живота на хиляди пациенти, обучил над 20 специалисти по кардиохирургия, публикувал е множество доклади в авторитетни български и чужди научни издания, автор е на учебници. Той е носител на наградите „Лекар на годината“, „Лекар, на който българите вярват“ и Доктор хонорис кауза.


Поклонението ще се състои на 12 януари 2021 г. в София.


Поклон пред паметта му!

 

Коментари

Сбогом приятелю. За мен ти беше кардиохирургията с човешко лице, който мошехме да си говорим за всичко.  Красимир Маринов, Троян

  

Поклон!


ПОКЛОН!