Публикация

Проф. Георги Момеков: Мерките трябва да се поотворят, но много разумно

Проф. Георги Момеков: Мерките трябва да се поотворят, но много разумно

Винаги трябва да търсим баланс между здравната полза от едни мерки и икономическия гнет, в момента легнал върху доста хора, чийто бизнес е затворен. Икономиката е важна, но трябва да мислим за последиците. Трябва да се поотворят мерките, но много разумно.


Това мнение изрази пред БНР фармакологът проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Постмаркетинговият опит за ваксините срещу COVID-19 вече е огромен. Все по-ясно става, че ваксините са доста по-безопасни от коронавирусната инфекция, посочи проф. Момеков.

По думите му

 

ваксините в момента са начин човечеството да се справи с този проблем


„Ваксинационното покритие в Европа, ако се погледне в промили, България не е в дъното на тази класация“, коментира експертът по фармакология.


Запитан трябва ли преболедувалите Covid-19 да се ваксинират, проф. Момеков отбеляза, че няма контраиндикация, в клиничните проучвания е имало такава група. Сега обаче според него е важно да се покрият онези, „за които сме сигурни, че нямат имунитет“ – непреболедувалите.


Според експерта все още има неясноти относно това дали ваксинираните могат да разпространяват вируса и трябва да се изчака повече медицинска информация.

Ваксините се правят по начин, който „запознава“ имунната система с т. нар. шипчест протеин, spike протеин, поясни още проф. Георги Момеков.


Може ли да се удължи периодът между двете дози на ваксината

 

в полза на повече ваксинирани хора с първа доза, какъвто вариант се коментира в различни държави?


„Това според мен би било много глупав експеримент. Това е нов патоген. Ние не знаем нищо. Най-малкото как ще се държи, ако една ваксина се използва неправилно“, подчерта още председателят на Българското научно дружество по фармация.


Относно

 

българската хранителна добавка

 

в чието изработване проф. Момеков участва, той изтъкна, че „това не е продукт, който има чудодейни свойства“, може да се ползва за превенция срещу коронавируса, но не е алтернатива на ваксинацията и не изключва социалната дистанция и маските.

Хранителната добавка вече е достъпна. Тя подобрява вероятността от по-добър сблъсък с Covid-19, допълни проф. Момеков.

Ръководител на екипа, създал добавката въз основа на американски протоколи от пролетта на миналата година, е акад. Добрин Свинаров, консултант е акад. Богдан Петрунов. Проектът е реализират от проф. Рахамин Шекерджийски.

 

Коментари