Публикация

Д-р Николай Брънзалов: 10 лв. ще се плащат на всички лекари, които ваксинират

Д-р Николай Брънзалов: 10 лв. ще се плащат на всички лекари, които ваксинират

10 лева ще се плащат на всички лекари, които осъществяват ваксинация на населението. Не само личните лекари ще осъществяват ваксинацията. Това заяви в „Денят започва“ д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на БЛС и член на Ваксинационния щаб.


Той уточни, че

 

лекарите, които досега са извършили ваксинация, ще получат тези средства

 

Има практика да са заплаща за поставена ваксина, когато е по национална програма.


„Логистиката на ваксина на Ковид е доста по-сложна от всички останали. Чувате за фризери на -80 градуса, разпределение, с коли на вътрешните работи се осъществяват съответните експорти, защото е важно“, подчерта д-р Брънзалов.


„Дозите са в едно флоконче 5. Може би най-скоро вече ще станат 6.

 

Аз пред кабинета трябва да имам минимум 6 пациента

 

за да го отворя, за да не остава доза от него“, подчерта лекарят.


Той каза, че при ваксината на „Модерна“ нещата стоят още по-сложен начин - там в едно флаконче има 10 дози.


„За да се осъществи правилно, рационално ваксинирането на всички желаещи граждани на България,

 

ще бъде положен много труд

 

не само медицински, защото ние трябва да ги издирим тези хора, да им направим съответния график, часове за записване, да бъдат прегледани преди поставянето на ваксините и ако бъдат здрави, чак тогава да им я поставим, преди това трябва да им дадем информирано съгласие“, припомни процесът по ваксиниране специалистът.

Аз не мисля, че е лошо да се убеждава населението в момента да се поставя ваксина, но в никакъв случай няма да вляза в този алгоритъм, че аз ще убеждавам някой да си поставя ваксина срещу една инфекция, която обърка света, за да получа някакви средства, категоричен бе д-р Брънзалов.

По думите му винаги има риск да остане някаква част от флакончето с няколко дози ваксини и ръководителят на съответното лечебно заведение да може да намери на кой да ги постави.

 

Коментари