Публикация

Вкусовите рецептори на белите дробове крият лек за астмата

Американски учени са открили, че белите дробове имат вкусови усещания, което може да доведе до нови начини за лечение на астма.


Човешките дробове могат да разпознаят горчивия вкус по същия начин като езика и да реагират на усещането по определен начин.

Екип от Медицинския университет в Мериленд установили, че въздушните пътища в белите дробове се разтварят като реакция на горчив вкус.

Първоначално специалистите смятали, че при установяване на горчив вкус рецепторите в белите дробове ще реагират на вдишваните вредни вещества, което ще доведе до стягане на гърдите и кашляне като предупреждение, но открили друго.

Изглежда, че горчивите съставки работят по противоположен начин на това, което е смятано досега. Всички те отварят въздушните пътища по-дълбоко, отколкото което и да било лекарство за лечение на астма или хронично белодробно заболяване.

Това може да замени или да подобри използваните до момента медикаменти и представлява напълно нов подход, поясняват авторите на изследването, публикувано в Nature Medicine.

Коментари