Публикация

Първи резултати от тестовете на иновативна ендоскопска система

Резултатите от първото предварително проучване на иновативната технология за извършване на стомашни прегледи чрез магнитно управлявана ендоскопска система във вид на капсула (MGCE) показват, че методът е приложим и достатъчно ефективен при стомашно наблюдение и може да позволи ендоскопски прегледи с по-голямо удобство за пациента без нуждата от упойка.


Изследването, публикувано в медицинския журнал „Endoscopy”, е проведено с над 50 доброволци.

Пациентът поглъща с вода капсулата, която с помощта на джойстик и магнитно поле се направлява в стомаха. Тя предава чрез две камери по безжичен път образи от вътрешността на стомаха на системата за обработка на изображения, която се наблюдава от обслужващия лекар.

Прототипът, разработен съвместно от Siemens и Olympus, се състои от насочващ магнит, информационна система за обработка на изображенията и управление на капсулата, както и ендоскоп във вид на капсула.

Ендоскопът във вид на капсула е с дължина приблизително 31 mm и с диаметър 11 mm.

В рамките на проучването са намерени 30 находки в стомаха на пациентите. 14 от тези находки са установени с ендоскоп във вид на капсула и стандартен ендоскоп; 10 от тях са открити единствено след преглед с ендоскоп във вид на капсула, а 6 – само със стандартен ендоскоп.

Иновативната технология предоставя по-надеждни резултати по време на ендоскопски прегледи на стомашно-чревния тракт в сравнение с традиционната ендоскопия. 93% от участниците в проучването са се чувствали комфортно по време на прегледа, а 89% не са изпитали затруднение с поглъщането на капсулата.

Относно бъдещите им прегледи, всички пациенти са отговорили, че предпочитат магнитно управляван ендоскоп във вид на капсула пред традиционната гастроинтестинална ендоскопия. 

Коментари