Публикация

Проф. Ива Христова: Седмица след втората доза на ваксината на „Модерна“ човек е напълно защитен

Проф. Ива Христова: Седмица след втората доза на ваксината на „Модерна“ човек е напълно защитен

Ваксината на „Модерна“ срещу COVID-19 е доста близка до тази, която познаваме и с която вече имаме опит – на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Но има и някои различия.

 

Това каза проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНТ.


„Близка е като конструкт, като решение на въпроса какъв да бъде ваксиналният конструкт, с който да бъдат ваксинирани хората - т.е. отново е информационна РНК,

 

последното нововъведение в тази област и се използва не само като ваксина, а и като терапевтично решение

 

за някои хематологични и онкологични заболявания“.




Тя обясни и

 

различията между двете ваксини, които бяха разрешени за употреба в ЕС

 

Ваксината на „Модерна“ е стабилна до 6-7 месеца на минус 15 до минус 25 градуса, за разлика от тази на „Пфайзер“, при която трябва по-дълбоко замразяване. Второ, в хладилник ваксината на „Модерна“ ще е стабилна около 30 дни за разлика от няколко дни при „Пфайзер“. И трето, когато е на стайна температура, тогава продуктът на „Модерна“ ще е стабилен около 12 часа, а на „Пфайзер“ - до 2 часа.

„Модерна“ няма нужда и от разтваряне, тя вече е разтворена, там са 10 дози по половин милилитър. Може би основната разлика е в количеството на ваксиналния продукт, който е 30 микрограма при „Пфайзер“ ваксината, а тук са 100 микрограма, уточни проф. Христова.


Втората доза трябва да се постави 4 седмици след първата

 

Според проф. Христова, изследванията са показали, че две седмици след първата доза има известен имунитет, а по време на втората доза той скача двойно - става въпрос за количества антитела, и седмица след втората доза той е почти на максималните си нива.


„Паралелно, това вече е доказано с клетъчен имунитет, че седмица след втората доза вече е достигнат максимумът и човекът е напълно защитен“, допълни специалистът.

Коментари