Публикация

Първите роботизирани операции в Пловдив направени в УМБАЛ "Каспела"

Първите роботизирани операции в Пловдив направени в УМБАЛ "Каспела"

За първи път в Пловдив бяха извършени роботизирани операции. Това се случи 

със системата "ДаВинчи Х" в УМБАЛ “Каспела“. Екипът на една от водещите пловдивски болници отстрани жлъчните мехури на двама пациенти с жлъчно-каменна болест, а следващата седмица ще се премине и към по-сложни случаи – на хора със злокачествени новообразувания.

 


„Започваме с оперирането на пациенти с диагнози и заболявания, които са по-стандартни, по-лесни. Така обикновено се започва всяка една нова дейност, докато се стиковат действията на целия екип и се свикне с апаратурата. По този начин навлязохме във функционирането на самата система, запознахме се в детайли с нейните възможности и ще започнем да преминаваме към работа с пациенти със злокачествени новообразувания, които всъщност са най-големите бенефициенти на този тип хирургия”, съобщи проф. д-р Росен Димов - завеждащ „Клиника по хирургия“ в УМБАЛ “Каспела“, д.м. професор към „Катедра по Хирургия“ в Медицински университет- Пловдив и член на Кралското дружество по хирургия.

 

Роботът предлага редица предимства за пациенти с онкозаболявания


По думите му, предимството за пациентите с рак на стомаха, дебелото черво и ректума, панкреаса, черния дроб и слезката е, че при роботизираната хирургия има възможност да извършват изключително много флексибилни движения на инструментите, които са невъзможни при другите типове отворена или лапароскопска хирургия.

 


Другата важна новина е, че от тази година след сключване на анекса към рамковия договор, подписан между Българския лекарски съюз, Здравното министерство и Националната здравноосигурителна каса, ще влезе в сила и нова клинична пътека номер 168. До момента тя осигуряваше извършването на роботизирани операции само при пациенти с гинекологични онкологични заболявания. Сега в рамките на тази пътека ще могат да бъдат оперирани болните със злокачествени заболявания на стомаха, дебелото черво, ректума, панкреаса, черния дроб, слезката, простатата, белия дроб, хранопровода срещу заплащане десетократно по-малко от това в чуждестранните болници.

 


„Досега голяма част от болните пътуваха в чужбина, за да бъдат оперирани с помощта на тази система. Там таксите са огромни, докато у нас Здравната каса ще заплаща практически над 80% от необходимата сума. Доплащането от пациентите ще бъде единствено за дейностите, които не са в обхвата на клиничната пътека – някои скъпоструващи консумативи, такса за избор на екип и т.н. Това е една много важна стъпка за развитието на този тип хирургия в нашата страна”,

посочи проф. Димов.  


Проектът “Роботизирана хирургия със системата "ДаВинчи Х” стартира в болница „Каспела“ след едногодишно проучване, а целият екип премина обучение. Хирургичната система ДаВинчи е една от първите минимално инвазивни хирургически системи с помощта на роботи, одобрени от FDA. Днес семейство системи и технологии на "ДаВинчи" се използва от хирурзите във всички 50 щата на САЩ и 67 страни по света.

Коментари

Дора Николова
17 мар 2023 11:17

Бях оперирана с да Винчи и живота ми се преобърна ,спукан тумор тромбоемболия,разсейки в кости  вече пети месец немога да почна химиотерапия поради ниски кръвни показатели постоянно копувам кръв за преливане а изрично пише в епикризата от гастроентерологът че тумора е голям,много се извинявам но това не беше за да Винчи,всеки лекар ми го казва обиколих всички болници в София и Пловдив всички са възмотеми че професор е съсипал живота ми без да се замисли заради пътеката взеха си паричките нали е с титла кво му пука за пациента при това което ми причини няма как да нямам разсейки скъсайте си дипломата моля и не отнемайте повече животи моят вече е отнет