Публикация

Министър Ангелов: Не сме се водили от производител, а от видове ваксини

Министър Ангелов: Не сме се водили от производител, а от видове ваксини

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се реимунизира срещу COVID-19. Втората доза ваксина му бе поставена в Клиниката по неврология на УМБАЛ „Александровска“.


„След 10 дни ще съм абсолютно спокоен и сигурен и тогава вече ще мога да посетя баща си“, изтъкна министър Ангелов минути след ваксинацията.

 

Той увери, че

 

ваксини ще има за всички български граждани, които пожелаят да се имунизират

 

Той опроверга разпространяваната информация, че правителството и Министерството на здравеопазването са сключили договор за по-голяма бройка ваксини от определена фирма заради интереси.


Днес страната ни получи нова пратка с 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech 

 

„Водили сме се от вид ваксина. В света, към настоящия момент, в Европейския съюз има измислени три типа ваксини. Количествата ваксини, които ще дойдат в България, ще бъдат достатъчни за ваксинирането на над 9 млн. български граждани. Дозите, които са поръчани, ще стигнат за около 3 млн. български граждани на вид ваксина“, посочи министърът.


За пореден път проф. Ангелов обясни, че министерството няма да се превръща в дистрибутор на ваксини и да агитира към определен производител.

 

Министърът обясни, че

 

страната ни подхожда консервативно в разпределянето на дозите ваксини

 

По този начин ще може да се спази срокът между поставянето на двете дози ваксини, а именно, като се запазва втората, за да може тя да се постави навреме. Това е и причината в България да има по-малко имунизирани в сравнение с други европейски държави.


„Нека да не ни водят в класации.

 

В момента ваксинирането е един дълъг маратон с много препятствия

 

Как е избягана първата отсечка от 100 метра няма никакво значение за крайния резултат. Крайният резултат ще бъде след време и аз съм сигурен в разума на българските граждани, че те ще разберат ползата от ваксините и че именно във ваксината е надеждата за победата в тази война“, каза още здравният министър.

 

Той коментира и

 

разхлабването на някои от сега действащите противоепидемични мерки

 

От думите му стана ясно, че това ще се става в зависимост от приоритетите на правителството, като ресторантьорите и хотелиерите не са сред тях в момента.

Нашите приоритети в самото начало ви казах, че ще бъдат малко по-различни – образование, здравеопазване, спорт. Защото, ако искаме да имаме една здрава, образована нация, която да постига и завоюва медали на всички световни първенства, тя трябва да бъде образована, тя трябва да бъде здрава, трябва да позволим на учениците и на младите хора да спортуват. Това са нашите приоритети, подчерта проф. Костадин Ангелов.

Министърът отговори на ресторантьорите, които обявиха, че обсъждат варианти за протести, ако останат затворени.

 

Една война не се печели със заплахи или с опити някой бранш да изкара по-високи аргументи. Аз разбирам, че мотивът „който вика най-много, се чува най-добре“, е много сериозен, но повярвайте ми, мой дълг към всеки отделен български гражданин е да запазим и съхраним неговия живот“, категоричен е проф. Ангелов.

Коментари