Публикация

Д-р Христиана Бацелова: Температурата след COVID-ваксина е нормален отговор на тялото към чуждия протеин

Д-р Христиана Бацелова: Температурата след COVID-ваксина е нормален отговор на тялото към чуждия протеин

Д-р Христиана Бацелова е асистент в катедра „Епидемиология и МБС“ в Медицинския университет в Пловдив. Практикува в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, където на 27 декември 2020 г. постави първата ваксина срещу COVID-19 в града на тепетата. Неин „пациент“ беше председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Разговаряме с нея като консултант на горещата телефонна линия на Националната пациентска организация, където отговаря на въпроси на гражданите.

 

- За какво ви търсят пациентите като консултант на горещата линия на Националната пациентска организация?

- От известно време звънят, за да питат само за ваксините срещу COVID-19 - на BioNTech/ Pfizer, на Moderna и на AstraZeneka. Какви са разликите и какви предимства има всяка от тях пред останалите.

Интересуват се и от руската „Спутник V”, някои хора смятат, че тя е по-безопасна и се вълнуват, кога ще бъде доставена в България.

 

- И кога ще бъде внесена у нас?

- Не мога да кажа дали ще отговаря на изискванията на ЕМА – Европейската агенция по лекарствата.

 

- Медиите огласиха, че Европейската агенция по лекарствата води преговори с Русия за ваксината. Вероятно затова са и въпросите.

- Предстои да видим какво ще се случи, но засега са одобрени ваксините на BioNTech/ Pfizer и Модерна, които вече са внесени. Пред одобрение от ЕМА е и на AstraZeneka, от която ще бъдат доставени най-големи количества. И тъй като хората се интересуват, как ще бъдат имунизирани, да кажа, че след тази доставка ще се правят списъците. Те ще се изготвят от личните лекари, на които РЗИ-та по места ще осигурят необходимите количества. На този етап мога да уверя, че и колегите от здравните инспекции все още не знаят кога ще получат ваксините и затова все още не приемат никакви заявки.

 

- Коя от трите ваксини е за предпочитане?

- На AstraZeneka е векторна и при нея в мускулната клетка се внася ДНК на SARS-CoV-2, за да се създаде имунитета. Тя е с доказана безопасност. Засега има някои въпросителни около ефективността, но преди да бъде регистрирана у нас и преди да разполагаме с пълната информация това са само догадки.

На BioNTech/ Pfizer и Модерна имат един и същи тип на действие – те са иРНК ваксини и съдържат молекула, наречена информационна РНК (иРНК, mRNA), която носи инструкции за синтез на част от spike-протеин на вируса. Това е белтъчна молекула, разположена по повърхността на SARS-CoV-2, която е необходима за навлизане на вируса в клетките на организма.

Разликите между тях са в това, че продуктът на Модерна се съхранява в обикновен фризер при -25 до -15 градуса, а на BioNTech/ Pfizer е с 1 % по-висока ефективност и с по-малко постваксинални реакции. И двете са с доказана безопасност, когато се спазват противопоказанията, а те са алергия към някоя от съставките, висока температура и инфекциозно заболяване. Дори пациентът да е в инкубационен период, т.е. да се е заразил и още да не е проявил симптомите на болестта, не е опасно поставянето, защото при това положение може да изгради по-бързо антитела.

 

- А какъв е нежеланият отговор на организма?

- Някои пациенти повишават температура и мислят, че са заболели от COVID-19, но това не е така, а нормален отговор на тялото към чуждия протеин.

Други странични ефекти са болка в мястото на убождането, главоболие, втрисане без температура, повишена температура, отпадналост, болки в мускули и стави. Те обаче преминават бързо.

 

- Необходимо ли е преди поставянето човек да си прави някакви тестове и изследвания?

- Не, не е необходимо - нито бърз антигенен, нито PCR, нито за антитела. А още по-малко е необходим тест за бременност. Казвам го, защото имаше и такъв въпрос от граждани на горещата линия.

За съжаление, до този момент няма доказателства, че антителата предпазват и каква е минималното количество, което гарантира сигурна защита на организма.

Препоръката е да се ваксинират всички – и преболедувалите, и хората, които са го изкарали без симптоми. Важно е да се знае от преболедувалите тежко коронавируса, на които е поставяна реконвалесцентна плазма, че трябва да изчакат 90 дни, преди да се ваксинират.

 

- С какво си обяснявате тревогите на хората и резервите, дори на пациенти, които не са антиваксъри?

- Много наши съграждани вярват на митове за ваксините, а и много противници на имунизациите плашат умишлено от доста време и не спират да го правят и в момента. Колкото до колегите, смятам, че не са получили навреме необходимата информация за ваксините и затова са изразили известна скептичност. Предполагам, че сега вече са променили отношението си, което се вижда по нарастващия брой желаещи да се имунизират.

Факт е, че и с двете ваксини се постигна грандиозен успех, никой не очакваше да бъдат изработени толкова бързо, а още по-малко да имат такава висока ефективност. Има надежди за поне едногодишна протекция с BioNTech/Pfizer, а с Moderna даже направиха изявление за 2-годишна. В най-лошия случай ще се поставят като ваксините срещу грип – един път годишно, а не на 4 месеца, каквито са опасенията на някои пациенти.

-Ваши колеги казват, че ще изчакат новите американски ваксини, за да се имунизират.

 

- Какво бихте казали по повод тези твърдения?

- Да, наистина, в трета фаза на клинични изпитания е „Новавакс“, която е рекомбинантна ваксина. Тя съдържа само протеини и са с доказана безопасност. Бих посъветвала хората, които се притесняват, да изчакат. Френският институт „Луи Пастьор“ също е на финала в разработката на своята рекомбинантна ваксина.

 

- Необходима ли е според Вас информационна кампания за населението?

- Да, в България има нужда да се говори за ваксините, но не само за препаратите срещу COVID-19. Необходимо е да се отделя повече внимание на родителите, да се говори с пациентите лично, а не от телевизора, и на разбираем език да им се обясни. Има какво да се работи в посока информираност.

 

- Знаят ли хората къде биха могли да съобщят за нежелани реакции от имунизацията?

- В информираното съгласие е даден интернет адресът на Изпълнителната агенция по лекарствата, където има готова форма. Тя се попълва, за да се съобщи за проблема. Ако човекът не ползва интернет, може да се свърже с личния си лекар и чрез него да информира за възникналата постваксинална реакция.

 

-Истина ли е, че нов щам ще направи ваксините безполезни?

-За сега няма данни, че срещу новите щамове няма да се изгради защита. Доказано ваксината на Pfizer е ефективна срещу изолирания във Великобритания, както и срещу още 15 други мутации. Тече проучване и спрямо този от Южна Африка.

 

Коментари

Моля да ми обясните ситуацията PCR  след ваксина.Как се отличава генетичния материал на вируса  от ваксиналнияБ